NieuwsCORONABOETES

Bijna vier keer zoveel coronaboetes uitgedeeld als in de zomer

Politie en boa’s hebben de laatste maanden fors meer boetes uitgeschreven voor overtreding van de coronaregels dan in de periode daarvoor. Ook in het openbaar vervoer werden meer mensen beboet omdat ze zich niet hielden aan de mondkapjesplicht.

Boa's houden toezicht in de drukke winkelstraten in het centrum van Den Haag.  Beeld ANP
Boa's houden toezicht in de drukke winkelstraten in het centrum van Den Haag.Beeld ANP

Tussen eind oktober en begin december werden 6.766 processen-verbaal uitgeschreven voor overtredingen van de regionale noodverordening. Dat is bijna vier keer zoveel als in de vier maanden daarvoor: tussen eind juni en eind oktober werden 1.610 pv’s uitgeschreven. Dat blijkt uit cijfers die het Openbaar Ministerie (OM) woensdag naar buiten heeft gebracht.

In 3.929 gevallen werd een strafbeschikking uitgevaardigd, de boete die het OM oplegt op grond van een proces-verbaal. Voor overtreding van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer werden tussen eind oktober en begin december ruim 1.700 strafbeschikkingen opgelegd. Ook dat is meer dan voorheen. Het aantal misdrijfzaken in relatie met corona (spugen naar agenten en handhavers) steeg minder sterk, met 26 nieuwe gevallen.

De regionale noodverordeningen waren tot 1 december van kracht. Vanaf die datum geldt de Tijdelijke wet Covid-19. Het stijgen van het aantal boetes loopt gelijk op met het oplopen van de besmettingscijfers en de afkondiging van nieuwe beperkende maatregelen. Sinds half oktober geldt weer een maximum aan de groepsgrootte buiten van vier personen. Deze week werd dat teruggebracht tot maximaal twee.

In de eerste maanden van de coronacrisis werden veel boetes uitgeschreven. In de zomer, toen veel beperkende maatregelen waren ingetrokken, daalde dat zienderogen. Sinds het begin van de herfst stijgt het aantal boetes weer.

Lees ook wat we eerder schreven over coronaboetes

De minister-president wil dat de naleving van de maatregelen streng wordt gecontroleerd. Maar is dat wel mogelijk?

Tegen opgelegde coronaboetes zijn voor de rechter verschillende argumenten aangevoerd. Nu de eerste vonnissen zijn gewezen, is de vraag: welk verweer houdt stand?

De kantonrechter in Arnhem heeft lagere boetes opgelegd aan overtreders van de afstandsregels in de coronanoodverordening. 

In de afgelopen drie maanden zijn er nauwelijks nog coronaboetes uitgedeeld. Dat blijkt uit cijfers die het Openbaar Ministerie (OM) maandag naar buiten heeft gebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden