Bijna uitgestorven

Ecuador kent de grootste bio-diversiteit ter wereld. Maar liefst 460 soorten amfibieën komen er voor, waaronder veel zeldzame kikkers. Eenderde wordt met uitsterven bedreigd, door houtkap en klimaatverandering.

Op 25 juni jongstleden vloeiden bij liefhebbers van zeldzame reptielen en amfibieën tranen toen de reuzenschildpad Lonesome George op 100-jarige leeftijd overleed op de Galapagoseilanden (Ecuador). George was de enige overgeblevene in zijn soort (geochelone abigdoni), maar deed zijn bijnaam eer aan door zich ondanks talloze aansporingen niet met voortplanting te vermoeien.


Wellicht kunnen liefhebbers troost putten uit het feit er op het vasteland van Ecuador alles aan wordt gedaan om de bedreigde soorten van een klein amfibie, de kikker, voor uitsterven te behoeden. Ecuador, aan de Stille Oceaan ingeklemd tussen Colombia en Peru, kent de grootste biodiversiteit ter wereld: 460 verschillende amfibieën komen voor in de Ecuadoraanse amazone. Eenderde daarvan is met uitsterven bedreigd, door de houtkap, de olie-exploitatie en de klimaatverandering. 'Een kleine verandering, bijvoorbeeld in de hoeveelheid neerslag, kan het voortbestaan van een soort al in gevaar brengen', stelt amfibiespecialist Andrés Merino-Viteri van de katholieke universiteit in de hoofdstad Quito. Zeven jaar geleden begon de universiteit het conserveringsprogramma Balsa de los Sapos, 'Levensvlot voor kikkers'. In een laboratorium zijn inmiddels meer dan tweeduizend amfibieën verzameld, waaronder veertig met uitsterven bedreigde soorten. Tot de zeldzaamste exemplaren behoren onder meer de atelopus exiguus, de als een ruimteschip ogende espadarana callistomma, de in zebratenue gehulde hiloscyrtus SP (ook wel: tigrinus) en de cruziohyla craspedopus, die je uit de verte zou kunnen aanzien voor een kwal.


Bij alles soorten wordt gewerkt aan nakomelingen, in veel gevallen met succes, al zijn er 'probleemkikkers'. Zorgen zijn er om de gastrotheca testudinea, lichtbruin met groene plekjes op de poten. Slechts één exemplaar bezit het laboratorium, op april 2008 op 1.600 meter hoogte gevonden. Pogingen tot voortplanting met hulp van geavanceerde apparatuur in de universitaire kikkervijver waren tot nog toe onsuccesvol. Ook van de atelopus exiguus bestaat nog geen nieuwe generatie.Van de telmatobius culeus, uit Peru naar het laboratorium gesmokkeld, is de toekomst inmiddels veiliggesteld.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden