Bijna toveren met Wonderbook

Is het een boek? Een game? Een nieuw verlengstuk van je PS3? Wonderbook is het allemaal tegelijk.

PETER SMOLDERS

Echt toveren kan niet. Maar met Wonderbook kom je er dicht bij. De benodigde ingrediënten: een PS3 met Move en Wonderbook. Dat laatste is een blauw boek waar alleen maar een paar rare, blauw-witte tekeningen in lijken te staan. Maar pas op. Je gaat op de grond zitten, voor je tv, en legt het boek voor je. Dan richt je de camera van je Move op het boek en op jezelf. Je ziet jezelf in beeld. Het boek ook. Maar dat is ineens een echt toverboek geworden en je controller is in beeld veranderd in een toverstaf. Door die staf op allerlei plekken in het boek te richten, krijg je opdrachten en ga je een game spelen.

Wonderbook is een heel leuke, nieuwe vorm van wat 'augmented reality' wordt genoemd. Via de camera leest de PS3 codes. Die zet hij op het scherm om in iets heel anders. Dat kan van alles zijn. Wonderbook is dan eigenlijk ook geen game. Het is meer zoiets als het tekenscherm van uDraw of de Balance Board van de Wii. Je kunt er straks allerlei games mee spelen.

Afhankelijk van het schijfje dat je in je PS3 stopt, krijg je andere dingen te zien en te doen in het blauwe Wonderbook dat voor je op de grond ligt.

Voorlopig komt dat met één game, Book of Spells. Die is gemaakt door onder andere J.K. Rowling, de schrijfster van Harry Potter. Je wordt een student aan toverschool Zweinstein en dit boek is je lesmateriaal. Zo leer je alle spreuken die je kent uit de Potterfilms.

Draakje

Als je in je woonkamer de juiste bewegingen maakt met je toverstaf, gebruik je de spreuk. Lukt dat goed, dan krijg je opdrachten waar die spreuk voor nodig is. Zo moet je dingen laten zweven. Op een bepaald moment zie je zelfs een draakje door je woonkamer vliegen. Nou ja, op het scherm dan. Daar ziet alles er superecht uit.

Deze game gooit werkelijkheid en fantasie helemaal door elkaar. Je moet bijvoorbeeld stof van het boek vegen door er echt met je hand overheen te gaan. Soms moet je de pagina van je boek echt omslaan. Een klein nadeel is wel dat de game vooral bedoeld is om de mogelijkheden van Wonderbook goed te laten zien. Het is geen game met een heel spannend verhaal. Maar zo is het al bijzonder genoeg.

Wonderbook

Voor: PS3 (let op: Move nodig), Sony

Plus game of Spells: € 43

Pakket met game én startpakket Move: € 87

+ prachtig wat je ziet gebeuren

+ veel mogelijkheden

+ (bijna) echt toveren

- kost (eenmalig) wel even wat installatietijd

- game heeft niet echt een verhaal

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden