Bijna opgedoekt en nu herboren

Stervende dorpen? Welnee! Organiseer een festival. In het dorp Hongerige Wolf - buur van het van de sloop geredde Ganzedijk - kwamen duizend bezoekers.

HONGERIGE WOLF - Het einde van Nederland, vol leegloop en verpaupering, waar de bewoners stug zijn en niks hebben met kunst en cultuur? Think again. Een prachtig gebied met een sprookjesachtige naam, adembenemende horizonten, perfect voor een cultureel festival van drie dagen. En die bewoners? Och, die waren eerst afwachtend, maar al snel zagen ze de kansen. En boden ze hun trekkers aan als pendeldienst. Of hun schuur als theeschenkerij. Welkom op de eerste editie van het Festival Hongerige Wolf.


Het gehucht - zo'n zeventig inwoners - ligt tegen Ganzedijk aan, het dorp dat een paar jaar geleden nog gesloopt dreigde te worden. Alle inwoners van zowel Hongerige Wolf als Ganzedijk kregen een vrijkaartje voor het festival.


Veertig acts maar liefst wist de organisatie te boeken. Er is muziek, dans, theater, er worden verhalen verteld. Een hinkelbaan is er ook, maar dan wel voor het extreme hinkelen : op bananenschillen en punaises - linke hobby's. Het hele dorp is festivalterrein. Op de schapenweide treden bandjes op, aan de zeedijk is een voorstelling, in het buurthuis kun je frietjes eten. Dorpelingen stellen hun tuin, schuur en boerderij ter beschikking.


Qua horeca is er Indonesisch eten, er zijn pannenkoeken met jam, een vrouw uit het dorp biedt thee en cake aan en verkoopt zelfgemaakte chutney en vlierbloesemsiroop. Er zouden ook besmeerde boterhammen verkocht worden, maar dat plan sneuvelde. Een trekker rijdt af en aan, van locatie naar locatie. Principe hop on, hop off.


Hongerige Wolver Dikkie Zwik vertelt verhalen over het ontstaan van het dorp - en van de naam ervan. Het verhaal gaat dat er vroeger een herberg Hongerige Wolf was, zegt Zwik, maar daar gelooft hij niks van. Die andere theorie is geloofwaardiger. Hongerige Wolf, zegt Zwik, dat slaat op de Dollard, die gaf en die nam.


De artiesten komen overal en nergens vandaan. De dames van het Amsterdamse theatergezelschap De Luie Honden krijgen de lachers op hun hand met de voorstelling Welkom op je bruiloft en de Utrechtse onthaastgoeroes van lsltn.nl houden een openluchtshow. Maar ook: lokale kunstenaars die hun atelier opengooien. De wethouder die oude boeken verkoopt in zijn garage.


Het is droog, en dat is heel wat, maar toch is het best koud. De selfservice theeschenkerij van Marieke Weites zit propvol: iedereen wil zich warmen aan een kop munt- of citroenmelissethee - uit eigen tuin! Binnen schenken, buiten drinken, is het idee. De festivalgangers zetten de waterkoker aan en wachten geduldig tot hun kopje getrokken is, om daarna een stoel te zoeken in de prachtige tuin. Af en toe komt Weites even kijken of er nog voldoende water is. 'Ik weet niet of er genoeg stoelen zijn hoor', verontschuldigt ze zich. 'Ruth heeft er net een paar meegenomen voor de beveiliging.'


Wonderen

Ruth is haar dochter, die opgroeide tussen de kunstenaarskinderen in Hongerige Wolf, nu in de Randstad woont en een halfjaar geleden op het idee kwam een festival te organiseren in haar geboorteplaats. De rest is bekend. Festivals doen wonderen in kleine gemeenschappen. Alleen al in Groningen komen sinds midden jaren zestig dansgroepen uit de hele wereld naar Warffum voor het jaarlijkse Op Roakeldais. De dansers slapen bij Warffumers thuis - het festival leverde al menig vriendschap en zelfs relatie op. En Bad Nieuweschans heeft het Keltisch Midzomerfestival - ook altijd goed voor veel bezoekers. Zo'n duizend mensen wisten Hongerige Wolf te vinden, verdeeld over drie dagen. Volgend jaar weer? 'Volgend jaar weer', lacht Ruth.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden