Bijna miljoen kilometer file op Duitse autowegen

Op de Duitse autowegen stonden vorig jaar 475 duizend files. Dat is 15 procent meer opstoppingen dan het jaar daarvoor, terwijl het totale aanbod aan afgelegde kilometers slechts 2,5 procent toenam. In totaal werden in 2014 liefst 980 duizend kilometer aan files geteld. Dat is meer dan de afstand naar de maan - en weer terug. Een record

Rolf Bos
Een 40 kilometer lange file op de A2 bij het Duitse Veltheim Beeld ap
Een 40 kilometer lange file op de A2 bij het Duitse VeltheimBeeld ap

Vooral in drie deelstaten, Noord-Rijn-Westfalen (toename 30 procent), Beieren (plus 19 procent) en Baden-Württemberg (14 procent), nam het aantal files toe. Dat zijn precies de deelstaten waar de Nederlandse vakantieganger, al dan niet met zijn in Duitsland zo gehate 'Wohnwagen', in de zomer doorheen trekt.

De vrijdag is de 'slechtste' dag om door Duitsland te rijden, de zaterdag en vaak ook de zondag behoren tot de dagen dat men stevig kan doorrijden. Oorzaak van de opstoppingen ligt deels in het achterstallig onderhoud op de Duitse autowegen. Vooral veel bruggen liggen er slechts bij. Van de 39 duizend bruggen behoeven er liefst 6000 dringend onderhoud.

Bezuinigingen

Sommige bruggen, zoals de belangrijke en deels verrotte Rheinbrug bij Leverkusen is gesloten voor zwaar vrachtverkeer. Afgelopen week werd de Schiersteinerbrug tussen Wiesbaden en Mainz zelfs helemaal gesloten. Een inspectie toonde een ernstige verzakking aan. Het leidde in het Rhein-Main-Gebiet tot een verkeersinfarct.

De regering in Berlijn wordt al langer opgeroepen, ook door de Europese partners, meer te investeren in de infrastructuur, maar minister van Financiën Wolfgang Schäuble weigert extra geld uit te geven. Hij is liever bezig de begrotingstekort terug te brengen tot nul - hetgeen hem over het afgelopen jaar zowaar lukte, voor het eerst sinds 1969.

Kritiek

Het toonaangevende weekblad The Economist bekritiseert deze week Angela Merkel stevig wegens haar zuinige houding, onder de kop No New Deal. Investeringen in de infrastructuur zijn de laatste jaren onder haar bewind flink teruggelopen. Het blad plaatst er een cartoon bij waarop de Duitse bondskanselier koppig op haar schatkist zit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden