Bijna leuke zelfspot

(VLNR) Miss Izzy pop (Lennete van Dongen), Henkjan Smits, Georgina Verbaan, Kim-Lian van der Meij en Andre van Duin in de rol van meneer Wijdbeens tijdens de presentatie van het nieuwe TV-programma Popster. Tijdens de talenjacht van SBS6 gaat de jury op zoek naar de allerleukste poppenacts van Nederland. Beeld anp
(VLNR) Miss Izzy pop (Lennete van Dongen), Henkjan Smits, Georgina Verbaan, Kim-Lian van der Meij en Andre van Duin in de rol van meneer Wijdbeens tijdens de presentatie van het nieuwe TV-programma Popster. Tijdens de talenjacht van SBS6 gaat de jury op zoek naar de allerleukste poppenacts van Nederland.Beeld anp

 

Jean-Pierre Geelen

Er ligt nog van alles aan ideeën in de kelder, zei John de Mol vorige week bij de aangekondigde verkoop van zijn bedrijf aan het Britse ITV. Sommigen zouden er een waarschuwing in kunnen horen, maar daar denken de door De Mol verfoeide 'mannen in grijze pakken met rekenmachines' vast anders over.

Vrijdag bood koopjeszender SBS6 een blik op de kelderrestanten. Daar bevond zich Popster, een talentenjacht voor poppenspelers. Een sokkenpoppenkoor, een reusachtige baby gevuld door spelers, een duo dat de prehistorie verbeeldt met twee drakenpoppen op hun arm - het is na zingen, dansen, koken, bakken, naaien en kolen kweken een nieuwe loot aan de voortwoekerende stam van talentenjachten. Maar wat opviel waren de bekende ingrediënten, waarmee keldermeester De Mol zijn oude potten nieuwe glans hoopt te geven. En waarmee televisie opnieuw zijn bestaan bevestigt met een voortdurende verwijzing naar zichzelf.

Popster is gemaakt volgens de rotsvaste wetten van het genre talentenjacht. De act, de muziek, de theatrale entourage, de jury die bekwaam goedlachse betrokkenheid en kijkgenot acteert, de gang waar familieleden met een meelevende presentator (Kim-Lian van der Meij) toekijken, plus nog een volvette voice-over. De keldervloer ligt bezaaid met eenvormige, inwisselbare televisie. Waar in andere talentenjachten roem en sterrenstatus worden beloofd, is het hier de platte poet die het werk moet doen: 50 duizend euro voor de winnaar.

Voor Popster trok De Mol bewezen succesnummers uit de kelder. André van Duin als meneer Wijdbeens. De terugkeer van jurylid Henk-Jan Smits, mr Idols en X-Factor, illustreerde dat vakkennis niet gewenst is: Smits jureert alles, van uw poppenact tot een wedstrijd natte tosti's bakken. Het (naast Smits en Georgina Verbaan) derde jurylid is een pop, en met haar Miss Piggy-achtige verschijning bepaald niet de enige die The Muppet Show in herinnering riep. Een televisietrendje, zoals ook de populaire Salamander Klöpping uit Zondag met Lubach illustreert.

Tegelijk zoekt Popster de ironie. Dat begint al met de woordspelerige naam, tevens een verwijzing naar het internationaal bekende Popstars. Logisch dat een duo met twee poppen en een geluidsband ('De boeren, de scheten, alles zit erin.') Geer & Goor verbeeldde: gestapelde televisie-ironie, die volkomen platsloeg.

Ook dat is een tv-trendje: de opmars van de parodie. Sterren springen was ver over de top, Heel Holland bakt drijft op de milde knipoog en Goor draait door (RTL4) is hooguit een pastiche op de talkshow, met zaterdag een wel heel ongemakkelijke knieval van staatssecretaris Sander Dekker als trekpop.

In Popster wisten twee mannen hun blote konten met opgeplakte ogen te laten spreken. 'Ik heet Billy, ik lijd aan grappendiarree. Zal ik nog een windje laten?' Onderbroekenlol, zelfs door de jury afgeserveerd. De voice-over: 'Als er ooit een Poepster komt, zullen we aan jullie denken'.

Bijna leuke zelfspot.

Tussen die diarree bevonden zich overigens enkele goeie acts. 'Tique, het blauwe mannetje' van een lap en een theezeefje, boeide meteen door de overtuigende uitvoering. Evenals de prop papier die dansend uit een vuilnisbak oprees. Een van de twee vertolksters van de eerste act speelde in het dagelijks leven Tommy in Sesamstraat, twee bedieners van de papieren pop staan op de planken met Warhorse. Professionals dus. Mensen die iets kunnen. Misschien heeft De Mol daar in zijn kelder nog een plannetje voor liggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden