Update

'Bijna kwart van alle studenten Inholland kreeg onterecht diploma'

Het gesjoemel met diploma's bij hogeschool Inholland is wijder verbreid dan gedacht. Uit een steekproef bij vier opleidingen blijkt dat 20 tot 25 procent van de studenten ten onrechte een diploma kreeg. Studenten die slaagden via een verkort afstudeertraject hadden in 50 tot 100 procent van de gevallen geen recht op een diploma.

Inholland in Den Haag. © anp Beeld
Inholland in Den Haag. © anp

Dat blijkt uit een rapport dat de Nederlandse Vereniging voor Accreditatie Onderzoek (NVAO) maakte in opdracht van de Onderwijsinspectie. Een commissie van vakexperts bekeek de eindwerkstukken van de opleidingen Media en Entertainment Management, Commerciële Economie, Vrijetijdsmanagement en Bedrijfseconomie. Ze oordeelde dat een groot deel van de scripties niet met een voldoende had mogen worden beoordeeld.

Het rapport wordt binnenkort openbaar. Er staat in dat ook op andere hogescholen het afstuderen niet volgens de regels verloopt. Naar verluidt gaat het om hogeschool Windesheim in Zwolle, de Hanzehogeschool in Groningen en de Hogeschool Arnhem-Nijmegen.

Volstrekt onder de maat

De Volkskrant heeft het oordeel over Inholland al ingezien. Daarin is te lezen dat 'de resultaten van de alternatieve afstudeertrajecten volstrekt onder de maat zijn'. Er zijn 'grote zorgen over de kwaliteit van het afstudeerniveau van vier afzonderlijke opleidingen', en 'over de hele linie genomen voldoet de aangetroffen kwaliteit niet.' Vooral studenten die een alternatief, verkort afstudeertraject volgden, kregen te gemakkelijk een diploma.

Bij Commerciële Economie in Diemen zijn de onderzoeksuitkomsten het schokkendst: 16 van de 16 onderzochte scripties van deze groep studenten krijgen achteraf een onvoldoende. Groepen van twee tot vijf studenten mochten een marketingplan schrijven, in plaats van vakken te volgen die ze moesten inhalen. Hoewel deze vervangende opdracht niet was bedoeld als afstudeerwerk, 'kreeg ze geleidelijk aan die status'.
Bij Media en Entertainment Management in Haarlem was het eindwerk van 32 van de 71 studenten die afstudeerden via een alternatief traject onvoldoende; nog eens 7 werkstukken waren onvindbaar.

Boete

Al met al ziet de Onderwijsinspectie aanleiding om de accreditatie van twee opleidingen van Inholland in te trekken. Alle vier de opleidingen krijgen een boete opgelegd.

Spoeddebat
GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver vraagt een spoeddebat aan met staatssecretaris Halbe Zijlstra over het rapport van de Inspectie van het Onderwijs over Inholland. Hij vindt dat de rest van het rapport nu ook snel openbaar moet worden gemaakt.

De inspectie onderzocht niet alleen de rechtmatigheid van diploma's die zijn uitgegeven door Inholland, maar ook andere hbo-instellingen en twee universiteiten.

Klaver hoopt dat er voor de gedupeerde afgestudeerden een bevredigende oplossing wordt gevonden.

Volg de Volkskrant op Twitter

Word vriend van de Volkskrant op Facebook

© anp Beeld
© anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden