nieuwsjeugdzorg

Bijna kwart jeugdzorginstellingen draait met verlies

Bijna een kwart van de instellingen voor jeugdzorg schreef vorig jaar rode cijfers. Hoewel de totale omzet in de sector is gestegen en het aantal cliënten toeneemt, dreigen tientallen instellingen failliet te gaan.

Redactie
Demonstratie van jeugdzorgwerkers in september dit jaar. Zij eisten meer geld, minder administratiedruk en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. 
 Beeld ANP
Demonstratie van jeugdzorgwerkers in september dit jaar. Zij eisten meer geld, minder administratiedruk en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden.Beeld ANP

Dat komt onder andere door administratieve lasten en doordat het personeel van de jeugdzorginstellingen steeds duurder wordt. Ook dekken de tarieven die instellingen met gemeenten hebben afgesproken niet altijd alle kosten, zo blijkt uit een analyse van de jaarverslagen van 268 jeugdzorgorganisaties door inkoopcorporatie Intrakoop en accountantskantoor Verstegen.

Zestig van de instellingen schreven in 2018 rode cijfers. Dat is bijna 30 procent meer dan het jaar ervoor, toen nog 47 organisaties verlies leden. Juist organisaties die hulp bieden aan tieners en kinderen die niet zonder intensieve zorg kunnen, lopen het risico failliet te gaan. Jeugdzorg Nederland noemt de rode cijfers ‘alarmerend’.

Sinds 2015 ligt de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg niet meer bij het Rijk, maar bij de gemeenten. Die overgang leidt tot extra druk op de sector, concludeert Intrakoop.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden