Bijna komkommertijd

Door Rob Vreeken..

Rob Vreeken

Wat was het hoopgevendste bericht de afgelopen week?

Het aanspoelen op de westkust van Canada van een gymschoen met een voet erin, de zesde in elf maanden.

Is dat hoopgevend?

Voor de media. Het is bijna komkommertijd, de zomerse periode waarin Nederland op de waakvlam gaat. Het nieuws moet dan uit het buitenland komen. Soms gaat dat vanzelf – neem de Libanon-oorlog van twee jaar geleden. En soms moet je het nieuws een handje helpen, dus tegen een gebeurtenis die zich verlegen ophoudt tussen de faits divers, zeggen: ‘Hé nieuwsfeitje! Ja, jij daar. Wat zou je ervan zeggen als je morgen op de voorpagina staat, met een vierkoloms kop?’

Het voetenbericht leent zich daarvoor?

Helemaal. Het heeft alles in zich. Het is luguber, raadselachtig, komisch. Het zet de fantasie aan het werk en het biedt – voor de serieuzere lezer – de mogelijkheid van internationaal-politieke complicaties.

Is het toeval dat een van de golfstromen in de Stille Oceaan rechtstreeks van Korea naar de Canadese westkust loopt? Is het niet verdacht dat Al Qaida de verantwoordelijkheid nog niet heeft opgeëist voor Six Sixteen, de dag dat de vijfde voet aanspoelde? Wat betekent het feit dat de sharia, de islamitische wet, het afhakken voorschrijft van de voet waarmee een ernstig misdrijf is gepleegd, zoals het missen van een penalty in internationale voetbalduels?

Dat heb ik allemaal nog niet gelezen in de krant.

Ook dat geeft te denken. Waarom zoomen de westerse media in op een paar sensationele details, zoals het feit dat de zesde voet een dierenpoot blijkt te zijn? Daar zou Joris Luyendijk eens zijn licht over moeten laten schijnen. Verder is het een kwestie van dosering en timing. Twee of drie aangespoelde voeten, dat is niks. Er spoelt zo veel rommel aan. Bij vijf of zes voeten wordt het wereldnieuws. Maar als de komende maanden alsmaar voeten in Adidas-gymschoenen blijven aanspoelen in Canada, verflauwt de belangstelling. Dan is de zoveelste aangespoelde voet niet meer dan een kort berichtje onder op pagina 4, en alleen als de voet gestoken is in een Hollandse klomp en uit DNA-onderzoek blijkt dat het geen mensenvoet was, maar een zeekomkommer.

Nieuwsinflatie.

Ja. Als één meisje in Oostenrijk wordt misbruikt, komt de wereldpers daar kwijlend op af – mits er voldoende bizarre details zijn. Maar het is volstrekt géén nieuws meer als er in Oostenrijk jarenlang honderdduizenden meisjes worden verkracht en verminkt.

Of in Congo.

Waar dan ook.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden