nieuws

Bijna honderd doden en meer dan 600 gewonden door explosie in Equatoriaal-Guinea

Het dodental van een serie grote explosies in Equatoriaal-Guinea is opgelopen tot bijna honderd. Volgens de autoriteiten zijn bovendien meer dan 600 mensen gewond geraakt en zijn bijna alle huizen en gebouwen in de stad ernstig beschadigd. De explosies vonden zondagavond plaats bij een militaire basis in de stad Bata.

Carlijn van Esch
De president beschuldigde een militaire eenheid ‘die verantwoordelijk was voor de opslag van explosieven, dynamiet en munitie’ van nalatigheid. Beeld EPA
De president beschuldigde een militaire eenheid ‘die verantwoordelijk was voor de opslag van explosieven, dynamiet en munitie’ van nalatigheid.Beeld EPA

Aanvankelijk werd over enkele tientallen doden gesproken, maar maandagavond meldde het ministerie van Volksgezondheid dat inmiddels 98 lichamen zijn geborgen. Reddingswerker en vrijwilligers zoeken in het puin naar lichamen, veel mensen worden nog vermist.

In een verklaring op de nationale televisie zei president Teodoro Obiang dat het om een ongeluk gaat. De president beschuldigde een militaire eenheid ‘die verantwoordelijk was voor de opslag van explosieven, dynamiet en munitie’ van nalatigheid. Op nabijgelegen boerderijen zouden vuren zijn ontstoken die de voorraden van de militaire basis deden ontploffen.

Het ziekenhuis van Bata werd zondagavond overspoeld door gewonden. Het ministerie van Volksgezondheid riep de bevolking op om bloed te doneren en vroeg zorgmedewerkers naar het ziekenhuis te gaan. Er liggen nog zo’n driehonderd gewonden in het ziekenhuis.

President Obiang heeft om internationale hulp gevraagd. Maandag liet de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken via Twitter weten humanitaire hulp te sturen naar haar voormalige kolonie.

Bata is een belangrijk economisch centrum en met ongeveer 200.000 inwoners de grootste stad van Equatoriaal-Guinea. Het West-Afrikaanse land is economisch zeer afhankelijk van olieproductie. Als gevolg van de coronapandemie en een daling van de prijs van ruwe olie, lijdt het land onder een zware economische crisis.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden