Bijna helft Polen in Nederland wil niet meer terug

De helft van de Polen die zich onlangs hebben ingeschreven in Nederland, verwacht hier te blijven. Van de Bulgaarse nieuwkomers is een kwart van plan zich hier te vestigen. Van de Bulgaren zonder opleiding zegt bijna 60 procent dat ze hun toekomst in Nederland zien.

Polen op een gedeelde kamer in het Polenhotel in het westland. Beeld ANP
Polen op een gedeelde kamer in het Polenhotel in het westland.Beeld ANP

Dit blijkt uit de studie 'Nieuw in Nederland, Het leven van recent gemigreerde Bulgaren en Polen' van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

De rijksoverheid gaat ervan uit dat de meeste arbeidsmigranten uit Oost-Europa na verloop van tijd weer naar huis gaan. Uit studies als deze blijkt dat een aanzienlijk deel van de nieuwkomers daar anders over denkt.

Basisadministratie
De grootste groep Oost-Europeanen in Nederland komt uit Polen. Bulgarije staat op de tweede plaats. Er zijn naar schatting 170 duizend Polen in Nederland en 40 duizend Bulgaren; vorig jaar kwamen er 18 duizend Polen en 4.400 Bulgaren naar Nederland. Lang niet allemaal schrijven zij zich in bij de gemeentelijke basisadministratie. Het onderzoek is uitgevoerd onder degenen die dit recentelijk wel hebben gedaan.

De Bulgaren in Nederland zijn te verdelen in twee groepen. Een kwart van de Bulgaarse migranten komt om te studeren; zij zijn hoogopgeleid en meestal afkomstig uit de hoofdstad Sofia. Ze keren in de regel terug na hun opleiding. De rest bestaat voor het overgrote deel uit laagopgeleide Turkse Bulgaren, een minderheid in eigen land. Zij spreken Turks. Eenderde van hen heeft niet meer opleiding dan de basisschool.

Hun positie is zorgelijk, constateert het SCP. Zij spreken niet alleen geen Nederlands, maar ook geen Engels of Duits, talen waarin veel Polen zich in Nederland verstaanbaar kunnen maken. De helft van de Turkse Bulgaren heeft geen werk. Vermoed wordt dat veel van hen inkomsten hebben in het informele circuit waarin zij zwart worden uitbetaald. Zij doen vaak schoonmaakwerk of ze werken in de bouw.

Aanzuigende werking
In de helft van de gevallen werken ze voor Turks-Nederlandse werkgevers, met wie ze de taal delen. Het SCP vermoedt dat de aanwezigheid van Turken in Nederland een aanzuigende werking heeft op de Turkse Bulgaren. Het is jammer dat de Nederlandse inburgeringscursussen niet openstaan voor deze groep, menen de onderzoekers.

Ondanks hun slechte positie in Nederland zijn de laagopgeleide Turkse Bulgaren zeer tevreden in Nederland. Zij ervaren hun leven hier als een enorme verbetering in vergelijking tot de armoedige situatie op het Bulgaarse platteland dat zij achter zich hebben gelaten.

Opgeleid
De Polen in Nederland zijn aanzienlijk beter opgeleid; 70 procent heeft minimaal mbo-niveau, wat ongeveer vergelijkbaar is met de Nederlandse bevolking. 84 procent van hen heeft werk. Ze werken meestal ver onder hun niveau. Het SCP vindt dat de kwalificaties van deze migranten niet goed worden benut.

Al zijn bijna alle Polen aan het werk, ook hun economische positie in Nederland is zwak, constateren de onderzoekers. Bijna geen Pool heeft een vast arbeidscontract. Ze werken in sectoren die gevoelig zijn voor de conjunctuur. Toch is 80 procent van de Polen tevreden over het leven in Nederland.

Wel zegt de helft van de Polen dat ze worden gediscrimineerd; hun worden woningen geweigerd, ze worden slecht behandeld door instanties of op straat. Dit weerhoudt de helft van de ingeschreven Polen er niet van om te dromen van een toekomst in Nederland.

Het zijn vooral degenen die hier met partner en kinderen wonen, die willen blijven. De helft van de Polen en eenderde van de Bulgaren is niet alleen in Nederland, maar met partner en/of kinderen. Tweederde van de Poolse gezinnen in Nederland wil hier blijven wonen. Hun kinderen gaan hier naar school en vaak leren ze Nederlands. De banden met het land van herkomst zijn sterk: 60 procent van de Polen stuurt maandelijks geld naar verwanten.

Vandaag in de Volkskrant: Zure soep en worst - de Poolse winkel is een groeimarkt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden