Bijna helft Nederlanders komt moeilijk rond

Bijna de helft van de Nederlanders (45 procent) heeft moeite om rond te komen. Door hoge vaste lasten of een inkomensdaling lukt het steeds minder huishoudens de eindjes aan elkaar te knopen.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

AMSTERDAM - Niet alleen de mensen met lage inkomens zitten vaker krap bij kas, blijkt uit een onderzoek van het Instituut voor Budgetvoorlichting Nibud onder 2.200 Nederlanders. Ook een kwart van de ondervraagden met een inkomen hoger dan 3.100 netto per maand komt moeilijk rond. Drie jaar geleden, toen de crisis nog maar net was uitgebroken, lag dat percentage nog aanzienlijk lager.

Als gevolg van het geldgebrek lenen steeds meer Nederlanders grote bedragen als er een onverwachte uitgave wordt gedaan. Nog afgezien van rood staan en hypotheekschuld heeft ruim de helft van de Nederlandse huishoudens een schuld. Dat is bijna een kwart meer dan drie jaar geleden. Het Nibud spreekt van 'roekeloos' leengedrag. 'Je ziet dat mensen geen geld meer opzij zetten voor als de wasmachine stuk gaat, of als de auto gerepareerd moet worden', zegt een woordvoerder.

Vrienden en familie

Dergelijke aankopen worden op afbetaling gekocht en steeds vaker wordt er ook geld voor geleend bij vrienden of familie. Het zijn financiële verplichtingen die mensen in grote meerderheid als een zware last ervaren.

'Vaak weten ze niet eens of de lening wel kan worden afbetaald', schrijven de onderzoekers. Zij spreken dan ook van een doorgeslagen leencultuur. Het Nibud gaat met banken en consumentenorganisaties onderzoeken hoe mensen weer meer greep kunnen krijgen op hun financiën. 'Onze slogan 'lenen kost geld' is blijkbaar niet effectief genoeg.'

Uit het rapport blijkt overigens ook dat de toenemende schuldenberg maar weinig drukt op het geluksniveau van de Nederlanders. Gemiddeld geven zij hun 'leven in zijn algeheel' het rapportcijfer 7,4. Dat is slechts eentiende punt lager dan drie jaar geleden. Minder positief is het oordeel over 'de economische situatie van Nederland': een 4,9. Dat is 0,5 procentpunt lager dan drie jaar geleden. De stemming, 'met mij gaat het goed, maar met ons gaat het slecht' is de afgelopen jaren dus nog verder versterkt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden