Bijna helft jonge Marokkanen antiwesters

Veertig procent van de Marokkaanse jongeren wijst de westerse waarden en democratie af. Zes à zeven procent is bereid de islam met geweld te verdedigen....

Dit staat in het nog vertrouwelijke rapport Radicalen en democraten, een onderzoeksproject dat het Instituut voor Migratie en Etnische Studies (IMES) in opdracht van minister Verdonk (Integratie) heeft uitgevoerd.

Jonge Marokkanen zijn in meerderheid tegen het recht op vrije meningsuiting als het gaat om toestaan van kwetsende uitspraken, vooral als het de islam betreft.

Politici, denken ze, zijn bang voor de islam en proberen die de kop in te drukken. Zelf zijn ze ‘actiebereid’ als het gaat om de verdediging van hun geloof. De meerderheid wil dit doen met legale middelen. Zes tot zeven procent is bereid geweld te gebruiken.

De onderzoekers hebben de opvattingen over religie, democratie en jihad onderzocht van zowel ‘democratisch actieve’ moslims als van de ‘radicalen’.

Het rapport stelt dat niet alleen de radicalen zich achtergesteld en gediscrimineerd voelen, maar dat die sentimenten ook breed leven bij de democratisch actieven.

Op sociaal-economisch terrein is er een groot verschil tussen de twee groepen. De democratisch actieven hebben een sterke wens om ‘mee te doen’ en hier een toekomst te veroveren, de radicalen zien geen perspectief.

Op cultureel gebied is de strijd tussen de twee groepen complexer. Dit komt doordat ook de democratisch actieven zoekende zijn. Over thema’s als individuele vrijheid, de rol van het gezin, en de band met de gemeenschap, bestaat onder moslims weinig eenduidigheid.

De democratisch actieven hebben naast vrijheid vooral verwarring te bieden, terwijl de radicalen de zoekende jongeren juist houvast geven. Zij propageren fundamentalistische opvattingen. Bovendien beloven ze in spiritueel opzicht een religie die superieur is. ‘De eigen heilige waarheid wordt gezien als de basis van alle kennis en de eigen religieuze waarden zijn het summum van moraliteit’, aldus het rapport.

De onderzoekers noemen drie drijfveren van radicalisering. Moslimjongeren radicaliseren als gevolg van discriminatie, ten tweede uit behoefte aan zingeving (een zoektocht die religieus wordt ingevuld), en ten derde door gebrek aan binding. Veel jongeren voelen zich onbegrepen door de Nederlandse samenleving en hun ouders van de eerste generatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden