Bijna helft burgers: kabinet maakt samenleving slechter

De tevredenheid van burgers over veiligheid en integratie nam het afgelopen jaar toe, maar de onvrede over overheid en politiek is gegroeid. Bijna de helft vindt dat dit kabinet de samenleving geen goed doet.

Van onze verslaggever Peter Giesen

Dit blijkt uit de Maatschappelijke Barometer, die onderzoeksbureau Motivaction sinds 2005 bijhoudt in samenwerking met het tv-programma Netwerk. Bij de laatste peiling, in augustus 2008, werden 1.232 mensen ondervraagd.

De tevredenheid over veiligheid steeg van 50 in augustus 2007 naar 54 nu, op een schaal van 1 tot 100. ‘Er is al enige tijd geen terroristische aanslag geweest. Daarnaast hebben de laatste kabinetten veel werk gemaakt van veiligheid’, zegt onderzoeker Martijn Lampert.

De tevredenheid over integratie steeg van 39 naar 42 nu. Wie het maatschappelijke debat volgt, zou juist een afname verwachten.

De Telegraaf plaatste gisteren een bericht op de site over Geert Wilders, die voorstelde het leger naar de Goudse wijk Oosterwei te sturen. Rond het middaguur waren al bijna duizend, merendeels instemmende, reacties binnengekomen.

‘Er is een groep die voortdurend klaagt op internet’, zegt Lampert. ‘De houding van de bevolking als geheel ten opzichte van het integratievraagstuk ontspant echter enigszins. Dat bleek ook uit eerdere onderzoeken van onszelf, het Sociaal en Cultureel Planbureau en TNS NIPO.’

Volgens Lampert wordt het wangedrag van allochtone probleemjongens steeds meer gezien als onderdeel van het bredere thema van de verruwing van omgangsvormen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden