Bijna-gehuwd

HET LOT KAN hard zijn. Zeker als de dood een huwelijk in de weg staat. De langstlevende blijft in zo'n geval niet alleen ongehuwd achter, maar heeft ook nog kans op een forse rekening van de fiscus....

Ewoud Lietaert Peerbolte

Bij die belasting gelden ruime vrijstellingen voor de partner met wie de erflater gehuwd was of samenwoonde. De gedachte daarachter is dat het redelijk is dat de langstlevende partner verzorgd achter blijft. Die vrijstelling geldt níet als er geen huwelijk of samenlevingsverband was. Zelfs als duidelijk is dat er wel sprake was van een affectieve relatie, kan geen aanspraak worden gemaakt op de vrijstelling.

Die harde regel is recent verzacht voor het geval dat aangetoond kan worden dat het huwelijk gepland was. Vorig jaar december heeft de staatssecretaris van Financiën beslist dat de hoge vrijstelling dan ook geldt. In zo'n geval staat alleen het toeval van het overlijden aan het huwelijk in de weg. Dat vond de staatssecretaris ook te hard.

Die beslissing is niet meer dan redelijk. Ook als geen sprake is van huwelijk of samenwoning kan immers sprake zijn van een zodanige affectieve relatie dat het redelijk is de langstlevende de verzorgingsvrijstelling toe te kennen. De wet staat dat echter niet toe. Misschien was de wetgever bang voor misbruik. Het bestaan van een affectieve relatie valt voor de fiscus moeilijker te controleren dan een huwelijk of samenleving.

Het besluit van de staatssecretaris heeft het erfrecht van een scherp kantje ontdaan. Voor wie belasting op erfenissen onbillijk vindt, is dat een schrale troost. Critici zien in de dood geen aanleiding belasting te heffen. De erfgenamen krijgen het vermogen van de overledene. Die heeft bij leven al belasting betaald. Waarom dan ook nog eens bij dood?

Dat velen dit onredelijk vinden, blijkt uit de grootschalige ontduiking. Contanten, edelstenen, antiek en buitenlandse tegoeden komen nog maar in weinig successieaangiften voor. Aan zulk ontwijkgedrag hoeft de bijna-echtgenoot zich in elk geval nu niet meer schuldig te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden