Bijna een op drie Amerikanen denkt nog steeds dat Obama moslim is

Na zeven jaar Barack Obama in het Witte Huis, denkt nog altijd 29 procent van de Amerikanen dat ze een islamitische president hebben. Van de Republikeinen is zelfs 43 procent er rotsvast van overtuigd dat president Obama een moslim is. Dit blijkt uit een opiniepeiling van CNN, waarvan de resultaten maandag bekend werden gemaakt. Een op de vijf Amerikanen denkt bovendien dat Obama niet in de VS is geboren. De president is echter geboren op Hawaii en is een christen.

Obama op bezoek in Iowa. Beeld ap
Obama op bezoek in Iowa.Beeld ap

Sinds Obama zich in 2007 kandidaat stelde voor het presidentschap, wordt hij geplaagd en achtervolgd door verhalen dat hij moslim is en niet in de VS is geboren. Obama heeft sindsdien stukken openbaar laten maken waaruit het tegendeel blijkt.

Maar uit de peiling blijkt dat na zeven jaar presidentschap veel Amerikanen hem nog altijd niet geloven. Sterker nog; veel meer Amerikanen verdenken Obama er nu van een moslim te zijn. In 2011 was dit nog 18 procent. Vergeleken met 2010 geloven verder aanzienlijk meer Republikeinen dat 's werelds machtigste man een islamiet is die gelooft in Allah. Vijf jaar geleden dacht 'maar' 34 procent van de Republikeinen dat Obama een moslim was.

Bijna een op de tien Amerikanen, zo'n 9 procent, is er van overtuigd dat er keihard bewijs is waaruit blijkt dat Obama in het buitenland is geboren. Nog eens 11 procent zegt dat ze dit baseren op vermoedens.

Sommige tegenstanders van Obama, wiens vader een Keniaan is en zijn moeder een Amerikaanse, hebben steeds aangevoerd dat hij nooit president mocht worden omdat hij niet in de VS zou zijn geboren. In hun ogen is hij een buitenlander. Buitenlanders kunnen volgens de Amerikaanse grondwet geen president worden, alleen 'natural born citizens'.

Zo kan acteur en oud-gouverneur Arnold Schwarzenegger, die een genaturaliseerde Amerikaan is, zich nu geen kandidaat stellen bij de Republikeinen omdat hij in Oostenrijk is geboren. Hetzelfde gold in de jaren zeventig voor de eveneens genaturaliseerde Henry Kissinger, die wel minister van Buitenlandse Zaken mocht worden. Hij werd geboren in Duitsland.

Trump

Uit een opiniepeiling vijf jaar geleden bleek dat evenveel Amerikanen, 20 procent, niet geloofde dat Obama in de VS was geboren maar in een ander land. Zo'n 77 procent was hiervan wel overtuigd.

Een van de prominente Republikeinen die denkt dat Obama in het buitenland is geboren, is presidentskandidaat Donald Trump. Hij herhaalde dit onlangs weer in een interview met CNN. 'Ik weet het niet, ik weet het echt niet', zei Trump. Uit de peiling blijkt dat een meerderheid van Trumps aanhangers, 54 procent, gelooft dat hun president wel degelijk een islamiet is.

In 2011, toen de miljardair overwoog zich kandidaat te stellen, vroeg hij Obama zijn geboortebewijs vrij te geven. Uit stukken die Obama in april van dat jaar bekendmaakte, blijkt dat hij in het Honolulu's Kapiolani-ziekenhuis was geboren, op 4 augustus 1961. Tijdens het jaarlijkse diner voor Witte Huis-correspondenten, waarop de president altijd spreekt, nam Obama in 2011 Trump flink op de hak.

'Misschien kan hij zich nu op zaken richten die er écht toedoen', zei Obama tot de aanwezige Trump. 'Bijvoorbeeld of we de landing op de maan in elkaar hebben geënsceneerd', aldus de president tot hilariteit van de aanwezigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden