Bijna een miljoen mensen zijn van zorgverzekeraar gewisseld

AMSTERDAM - Bijna een miljoen personen zijn dit jaar overgestapt naar een andere verzekeraar. Vooral internetverzekeringen zijn populair, omdat de kosten soms wel 10 procent lager liggen.

Een bezoek aan de tandarts. © anp

Dit blijkt uit een eerste inventarisatie van brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland. Het percentage overstappers ligt dit jaar tussen de 5 en 6 procent, schat directeur Pieter Hasekamp. Dat is anderhalf keer zo veel als in de afgelopen jaren. 'Het is duidelijk dat er dit jaar bewust wordt gekozen. Dat is echt een trendbreuk.'

Het hoge aantal overstappers was al voorspeld omdat verzekeraars dit jaar de premie voor de basisverzekering met gemiddeld 10 procent hebben verhoogd. Het is voor het eerst sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 dat verzekeraars zo sterk met hun prijs omhoog gingen. Tot 2009 boden verzekeraars, in de slag om de consument, hun polissen aan onder de kostprijs.

Interne verschuivingen

Het aantal verzekerden bij Achmea, met merken als Zilveren Kruis, Agis, FBTO en Interpolis de grootste zorgverzekeraar, nam toe met 18 duizend. Intern waren de verschuivigen echter groter. De internetmerken FBTO en TakeCareNow groeiden met zo'n 10 procent, terwijl Zilveren Kruis wat moest inleveren.

'Verzekerden kijken duidelijk meer naar prijs. En ze kiezen voor het gemak van internet', zegt woordvoerder Christina Rompa van Achmea. 'Ze denken dat ze het allemaal zelf wel kunnen regelen.'

Servicepunten

De internetverzekeringen hebben in tegenstelling tot de traditionele merken geen serviceafdelingen of servicepunten in ziekenhuizen of zorgcentra. Bij deze servicepunten kunnen verzekerden terecht met vragen over bijvoorbeeld zorgbemiddeling of nazorg na een operatie of over het inhuren van hulpmiddelen. Internetverzekeringen bieden in principe geen mogelijkheid voor dergelijke vragen, omdat alles digitaal wordt afgehandeld. 'Al zal een FBTO-verzekerde heus niet worden weggestuurd bij een servicepunt van Zilveren Kruis', zegt Rompa.

De grootste internetverzekering, AnderZorg van Menzis, zag het
aantal verzekerden dit jaar met 50 procent toenemen, een record. De goedkoopste verzekering telt nu bijna 200 duizend verzekerden. Het aantal verzekerden bij Menzis groeide in totaal met 1,1 procent tot 2,1 miljoen.

Aanvullende verzekering

Volgens Zorgverzekeraars Nederland heeft nog steeds 90 procent van de verzekerden een aanvullende verzekering. Maar ook daarnaar zijn consumenten kritischer gaan kijken, zegt Rompa van Achmea.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden