Bijna een kwart van de Nederlandse stemmers in buitenland kiest voor D66

Bijna een kwart van de Nederlanders die hun stem in het buitenland hebben uitgebracht, heeft op D66 gestemd. Daarmee is de partij de grootste onder de bijna zestigduizend migranten en expats die hun stem per brief uitbrachten. De VVD is op kleine afstand de tweede partij geworden, gevolgd door GroenLinks. Daarmee wijken de stemmers in het buitenland af van de landelijke trend.

Nienke Zoetbrood
In het briefstembureau in Paramaribo, gevestigd in de Nederlandse ambassade, worden de stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen geteld. Beeld anp
In het briefstembureau in Paramaribo, gevestigd in de Nederlandse ambassade, worden de stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen geteld.Beeld anp

D66 kwam met 14.138 briefstemmen net uit boven de VVD. Tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2012 kreeg de VVD nog eenderde van alle stemmen. Op nummer twee en drie stonden toen D66 en Partij van de Arbeid.

Het aantal mensen dat per brief een stem heeft uitgebracht, is bijna verdubbeld ten opzichte van de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2012. Er hebben ruim dertigduizend mensen meer gestemd. Toch ligt de opkomst met 77,2 procent lager dan het Nederlands gemiddelde van rond de 80 procent. De kiezers in het buitenland zijn daarmee goed voor ongeveer een Kamerzetel.

PvdA en PVV gelijk

Met ruim 8 procent van de buitenlandse stemmen is steun voor de PvdA ook in het buitenland afgenomen, hoewel niet zo sterk als binnen Nederland. De partij heeft bijna evenveel stemmen gekregen als de PVV, die onder kiezers in het buitenland een stuk minder populair is dan in Nederland. Met 4.806 stemmen staat de PVV op de vijfde plaats.

GroenLinks groeit het meest, vergeleken met de vorige verkiezingen in 2012: de partij kreeg 10 procent meer stemmen. De grootste daling zit bij de VVD, die gaat er juist 10 procent op achteruit.

Onder de nieuwkomers krijgt Forum voor Democratie de meeste stemmen (966), gevolgd door VNL van Jan Roos (270). DENK blijft steken op 109 stemmen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden