Background

Bijna een jaar premier: Rutte redt zichzelf

We moeten onszelf redden, is sinds een jaar het motto van premier Rutte. Maar hoe redt hij zichzelf? Hoe trekt hij aan de touwtjes? En bij wie gaat hij te rade? Een portret van een eigengereide minister-president.

Beeld anp

De politiek assistent als mannetjesmaker van de minister-president is niet meer. Ze is gewoon weer assistent, zoals het woord zegt. Annelies Pleyte (41) trekt onzichtbaar aan de touwtjes. Ze doet zich graag bescheiden voor, maar ondertussen is zij de spin in het web van de premier. Zij ziet Mark Rutte vaker dan wie ook.

Schril contrast
Het is een schril contrast met de hulpjes van de vorige premier Balkenende. Secondant Jack de Vries blies als eerste de Amerikaanse term spindoctor een oer-Nederlands leven in. Ritselen, regelen, smoezen en de media bedienen. Almachtig in de schaduw van de minister-president: alles om Balkenende stevig in het zadel te houden. En Jack zelf? Die werd zelf ook beroemd als boegbeeld van het CDA en is nog immer een graag geziene talkshowgast.

Pleyte mijdt de camera's. Haar filosofie: een al te opzichtige mannetjesmaker is vaak een kort politiek leven beschoren. De voormalig ambtelijk secretaris van de VVD-fractie leerde het vak bij ex-minister Hans Hoogervorst. Met hem loodste ze vrij geruisloos de hervorming van het ziektekostenstelsel door de Kamer. Handig, aangezien de agenda van de premier bol staat van de hervormingen.

Gevoel voor partijcultuur
Ook handig: Pleyte is een VVD'er pur sang. Zij bepaalt dan ook op welke VVD-bijeenkomst Rutte wél of juist niet komt. De vorige premier raakte het gevoel voor de partijcultuur kwijt, aan Pleyte de taak dat ditmaal te voorkomen. Geregeld schuift hij aan bij het partijbestuur van de VVD; ook als het een vergadering betreft over de verhoging van de contributie.

Rutte heeft wel eens de neiging om zich te veel met details te bemoeien. Pleyte houdt hem bij de grote lijnen. Maar belangrijker nog, ze helpt hem bij de keuze wie belangrijk is op welk moment en wie juist niet. Dat is hard nodig, want het kringetje rond Rutte is één grote stoelendans. De VVD-premier gruwelt van een vaste hofhouding.

Lees het hele verhaal in de Volkskrant


Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden