Bijna dertig miljoen verlies voor HES Beheer

HES Beheer heeft in de eerste helft van dit jaar een verlies na belastingen geleden van 28,5 miljoen gulden. In geheel 1994 bedroeg het verlies nog 6,9 miljoen gulden....

ANP

ANP

ROTTERDAM

Belangrijkste oorzaak voor het slechte resultaat is een buitengewone last van 17,2 miljoen gulden voor het versneld uitvoeren van een reorganisatie bij het overslagbedrijf European Bulk Services (EBS). Daar verliezen 235 mensen hun baan. De loonkosten voor de komende maanden van het boventallige personeel zijn in één keer afgeschreven. Ook moet de organisatie van EBS zo snel mogelijk 'platter' worden.

Het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening lag met een verlies van 11,4 miljoen gulden ook al veel hoger dan in de eerste helft van vorig jaar, toen nog 5,8 miljoen gulden verlies werd geleden. De omzet is met 13 miljoen gulden gedaald tot 95,5 miljoen gulden.

Oorzaak voor de slechte gang van zaken is een afname bij de overslag van met name veevoederprodukten, die Nederland importeert, en schroot, dat juist wordt geëxporteerd. Aan deze produkten verdienen overslagbedrijven in de haven het meest. De vraag naar veevoer van overzee zakt door problemen bij de veehouderij en door meer import uit Europese landen. De export van schroot heeft te lijden onder een zwakke dollar.

HES heeft een laatste tranche van 3 miljoen gulden van converteerbare obligaties omgezet in aandelen. Dit nieuwe kapitaal kon het mammoetverlies echter bij lange na niet goedmaken: de solvabiliteit daalde van 33,4 procent naar 27,9 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden