Bijna de helft van de mannen is te zwaar Aantal dikkerds stijgt tot recordhoogte in Nederland

Een recordaantal Nederlanders kampt met overgewicht en vetzucht. Dat stellen onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het jongste nummer van het CBS-tijdschrift Index....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In de laatste tien jaar is het aantal vetzuchtige Nederlanders gestaag toegenomen, zo blijkt uit doorlopend onderzoek van het CBS en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Bij mannen steeg het aantal vetzuchtigen het sterkst: met 60 procent. Bij vrouwen is de toename 25 procent.

Als vetzuchtig worden gezien mensen die volgens de zogeheten Quetelet-index (een schaal waarin gewicht met lengte wordt vergeleken) een score van dertig of hoger realiseren. Artsen spreken dan van obesitas, een excessieve vorm van overgewicht.

Vetzucht komt meer voor naarmate mensen ouder worden. Daarbij blijkt ook de sociaal-economische status van invloed. De meeste zwaarlijvigen telt het CBS onder de minst draagkrachtigen.

Overgewicht dreigt de belangrijkste welvaartsziekte van het Westen te worden, constateren CBS-onderzoekers E. van Teeseling en G. Verweij. In de Verenigde Staten neemt de vetzucht nu al epidemische vormen aan. Bijna 30 procent van de Amerikaanse mannen is veel te zwaar en een kwart van de vrouwen. In Europa is de gemiddelde vetzucht nog niet meer dan 5 procent.

Dikte groeit uit tot een 'complex maatschappelijk probleem', aldus het RIVM, een onderzoeksinstituut van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Voedingsepidimoloog J. Seidell van het RIVM in Index: 'Het wordt niet uitsluitend beïnvloed door de ruime beschikbaarheid van fastfood, maar hangt ook samen met de leefgewoonten. Ook in Nederland zullen deze problemen erger worden als de mechanisering van de arbeid wordt doorgezet en wij meer en meer een cultuur krijgen die is gecentreerd rond de auto en de tv. Het sleutelwoord is beweging.'

Vetzucht verhoogt de kans op vroegtijdig overlijden, stelt het IVRM. Seidell: 'Onderzoek wijst uit dat hart- en vaatziekten, ouderdomsdiabetes, beroertes, en hartinfarcten duidelijk meer voorkomen bij mensen met overgewicht.'

Hartziekten en kanker zijn nu de twee belangrijkste volksziekten in Nederland, verantwoordelijk voor 65 procent van alle sterfgevallen, aldus het CBS. 'Het is veelzeggend dat het gewicht voor beide ziekten een factor is.' Ook bij een gering overgewicht is er al een verhoogd gezondheidsrisico.

Bijna 60 procent van de vrouwen en 44 procent van de mannen doet pogingen af te vallen, zo bleek uit eerder CBS-onderzoek (1992). 60 Procent van de lijnpogingen is succesvol: het streefgewicht wordt gehaald. Maar slechts 20 procent van de afvallers slaagt erin het streefgewicht te behouden.

'Recht-toe-recht-aan-diëten' zijn op de lange duur het meest succesvol, aldus het CBS. Dat zijn kuren die simpelweg zijn gebaseerd op meer lichaamsbeweging en minder calorieën. Veel mensen geven echter de voorkeur aan een 'crash-kuur': het snel afvallen met behulp van vermageringspillen en eiwitpreparaten of door het overslaan van maaltijden.

Veel lijners vervallen dan tot het beruchte 'jojoën': extreme gewichtsschommelingen, die de gezondheid meer schaden dan overgewicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden