Bijna alle basisscholen in Nederland doen dinsdag mee aan staking van een uur

Bijna alle basisscholen doen mee aan de prikactie tegen de hoge werkdruk en lage salarissen. Naar verwachting houdt zo'n 90 procent van de 6.500 scholen dinsdagochtend de deuren het eerste uur gesloten. Dat schatten onderwijsvakbond AOB en PO in actie, de groep die het protest organiseert.

Robert Sikkes, voorzitter AOB: 'Van onze achterban horen we dat maar een klein deel van de scholen niet mee doet.' Beeld anp

De deelname aan het protest is opvallend hoog, zeker voor het onderwijs. Leraren staken niet graag, ze willen voorkomen dat hun leerlingen lestijd mislopen. De laatste grote onderwijsstaking was in 2012.

'De actie wordt massaal opgepakt', zegt Robert Sikkes van de AOB. 'Van onze achterban horen we dat maar een klein deel van de scholen niet mee doet. Dat zijn uitzonderingen.'

Voor de meeste ouders betekent het dat ze hun kinderen pas om half tien op school kunnen afleveren. De scholen bepalen zelf hoe ze de actie verder invullen. 'Sommige leraren gaan in gesprek met de ouders op het schoolplein', zegt Thijs Roovers van PO in actie. 'Andere scholen gebruiken de tijd om achterstallige administratie in te halen.' Er zijn ook scholen die alsnog een klaslokaal openhouden om kinderen op te vangen van ouders die geen andere oplossing kunnen vinden.

Manifestatie

Later in de middag is er ook een manifestatie op het Malieveld in Den Haag. Daar komen naar schatting een paar duizend leraren en ouders een petitie overhandigen die de regering oproept het salaris van basisschoolleraren gelijk te trekken aan dat van leraren in het voortgezet onderwijs. Die petitie is tot en met vrijdag 280 duizend keer ondertekend. Dinsdagmiddag wordt onthuld hoeveel handtekeningen in totaal zijn binnengehaald.

De scholen die niet deelnemen aan het protest, kunnen vaak niet anders, zegt Sikkes. 'Ze komen in de knoop met een schoolreisje of de eindmusical.' Ook veel scholen in het speciaal onderwijs doen niet mee. Deze scholen, bedoeld voor kinderen met leer- en gedragsproblemen, hebben veel leerlingen die per bus gebracht worden. Transportbedrijven kunnen hun schema niet zomaar aanpassen. Er zijn ook scholen die niet meedoen omdat ze niet achter de actie staan.

Onorthodoxe oplossingen voor het lerarentekort

De komende jaren dreigt een flink lerarentekort op het basisonderwijs te ontstaan. Nu is er al een tekort van zo'n negenhonderd docenten, als er niets verandert loopt dat in 2025 naar de tienduizend. Onderwijzers gaan op 27 juni staken voor een verlaging van de werkdruk en een verhoging van het salaris. Wat gebeurt er als het niet lukt om op tijd nieuwe docenten te werven? De Volkskrant verkent acht onorthodoxe oplossingen voor het tekort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden