Bijna alle artsen zorgvuldig bij plegen euthanasie

In Nederland zijn vorig jaar 2216 gevallen van euthanasie of hulp bij zelfdoding gemeld. In vrijwel alle gevallen voldeed de behandelend arts daarbij aan de zorgvuldigheidseisen....

Van onze verslaggever

Het jaarverslag werd dinsdag in Den Haag gepresenteerd aan de ministers Korthals van Justitie en Borst van Volksgezondheid. Zij hebben een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend om de toetsingscommissies een doorslaggevende rol te geven in de beoordeling van euthanasie. Nu heeft justitie daar het laatste woord over.

De voorzitter van het landelijk overleg van de toetsingscommissies, R. de Valk, kon niet zeggen of bereidheid van artsen om euthanasie te melden is toegenomen. Dit was een van de belangrijkste redenen om de commissies in te stellen.

De Valk vertrouwt er wel op dat de meldingsbereidheid zal toenemen als het wetsvoorstel van Korthals en Borst is aanvaard. Euthanasie wordt dan uit de sfeer van het strafrecht gehaald.

Ogenschijnlijk is het aantal meldingen afgenomen. In de eerste tien maanden van 1998 beoordeelde justitie 2241 gevallen. In november en december van dat jaar, toen de toetsingscommissies dat werk overnamen, kwamen daar nog 349 meldingen bij. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie zijn de oude en nieuwe cijfers echter niet vergelijkbaar, omdat Justitie in 1998 met een achterstand kampte.

Tot 1998 is het aantal meldingen van euthanasie bij de gemeentelijke lijkschouwers elk jaar fors opgelopen. In 1996 was nog sprake van 1500 gevallen. Destijds werd ervan uitgegaan dat artsen jaarlijks in werkelijkheid 3600 maal tot euthanasie overgaan. Slechts 40 procent daarvan werd dus aangemeld bij de lijkschouwer, een ambtenaar van justitie. Sinds november 1998 geeft de lijkschouwer de meldingen door aan de toetsingscommissies.

Ruim 90 procent van de patiënten bij wie vorig jaar euthanasie werd toegepast, leed aan een vorm van kanker.

In verreweg de meeste gevallen (85 procent) waren huisartsen verantwoordelijk voor de levensbeëindiging. Medisch specialisten in ziekenhuizen namen de meeste andere gevallen voor hun rekening. Verpleeghuisartsen, die over het algemeen afwijzend staan tegenover euthanasie, gingen slechts 44 keer tot levensbeëindiging over.

Een knelpunt vormt de positie van de consulent, de collega-arts die moet worden geraadpleegd voor tot euthanasie wordt overgegaan. Vaak legde deze te summier verantwoording af over zijn advies. In enkele gevallen werd aan de onafhankelijkheid van de consulent getwijfeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden