Bijna 900 doden en cholera-uitbraak op Haïti na orkaan Matthew

Een spoor van verwoeste huizen, zeker 877 doden, weggespoelde levensmiddelen en een cholera-uitbraak die al 13 levens heeft geëist. Dat zijn op basis van de eerste inventarisaties de gevolgen van orkaan Matthew op het straatarme Haïti. Vooral het zuiden van het land is hard getroffen.

Jenne Jan Holtland
In het straatarme Haïti is de ravage na orkaan Matthew enorm. Beeld afp
In het straatarme Haïti is de ravage na orkaan Matthew enorm.Beeld afp

Terwijl de eerste hulpgoederen vanuit hoofdstad Port-au-Prince naar de rest van het eiland werden getransporteerd, kondigde president Jocelerme Privert zondag drie dagen van nationale rouw af.

Het gaat om de zwaarste orkaan die sinds 2007 de Atlantische oceaan aandoet. Alleen al in het zuidelijke district Grand'Anse, berichtte UNICEF, zijn 66 duizend huizen verwoest en nog eens 20 duizend zwaar beschadigd. En dat terwijl veel Haïtianen de klap van de aardbeving uit 2010 nog niet te boven waren. Op het eiland stonden uitgerekend deze zondag presidentsverkiezingen op het programma, maar vanwege Matthew zijn die voor onbepaalde tijd uitgesteld. De huidige interim-regering blijft nu zitten.

'Het is alsof we langzaam sterven'

In de kustplaats Port-Salut is nagenoeg elk huis door de orkaan geraakt. Destine Roseveld uit Port-Salut vertelt aan The New York Times hoe het dak van zijn huis is gerukt. Zijn zoon van vier en moeder raakten bedolven onder het puin, zijn dochter van zes werd geraakt door een omvallende tak. De volgende dag waren beide kinderen dood. 'Als ik aan hen denk, moet ik huilen. Zij zat op de basisschool, hij zou net aan de kleuterschool beginnen.'

'Het is alsof we langzaam sterven', zegt de 18-jarige Micheline Clerveaux. 'We hebben niets om voor te leven.' Het gezin Clerveaux leefde van het land waarop vader Emilien maïs, aardappelen en bonen verbouwde. Nu is het veldje veranderd in een modderpoel, en is Emilien Clerveaux dood. De buren boden aan te helpen bij zijn begrafenis. 'Als wij overleven, overleven zij ook', zegt buurman Jean-Robert Nazire. 'Als we ook maar een stuk brood hebben, delen we dat met hen.'

Delen van het eiland zijn alleen per helikopter toegankelijk voor hulp, vanwege de zware verwoestingen aan de infrastructuur. Volgens regeringsbronnen hebben 350 duizend Haïtianen dringend hulp nodig. 'Ik heb land, maar geen huis meer', zegt Jean Vinel Joseph uit Les Cayes tegen persbureau Reuters. 'Het begint me te traumatiseren, mijn hoofd doet pijn.'

15 doden in de VS

Sinds donderdag heeft Matthew ook aan de zuidoostkust van de Verenigde Staten voor extreme regenval en krachtige windstoten gezorgd. De orkaan was toen al officieel afgezwakt tot een ‘post-tropische storm’. In de staten Florida, Georgia en North Carolina kwamen vijftien mensen om het leven. Ook kwamen meer dan twee miljoen gezinnen en kantoren zonder elektriciteit te zitten.

Zondag moesten duizenden inwoners van North Carolina uit hun huizen en auto’s worden geëvacueerd. Enkelen worden daar nog vermist. In het stadje Wilmington werd 46 centimeter regenval gemeten. In zowel North Carolina als Verginia hebben meteorologen de bevolking gewaarschuwd binnen te blijven, want de regen kan nog aanhouden.

Duizenden Haïtianen zijn dakloos geworden. Beeld afp
Duizenden Haïtianen zijn dakloos geworden.Beeld afp

Cholera-uitbraak

Grote zorgen zijn er over de cholera-uitbraak in het inlandse stadje Randel dat hoog in de bergen ligt en dus moeilijk te bereiken is voor hulpverleners. Ook aan de kust in Anse-d'Ainault vallen zeven doden door cholera. Door de hoge vloedgolven is het drinkwater daar vermoedelijk gemengd geraakt met rioolwater. Ruim zestig mensen zijn volgens de overheid met het virus besmet. Cholera werd in 2010 - kort na de aardbeving - per ongeluk naar het eiland gebracht door Nepalese vredestroepen van de Verenigde Naties, met als gevolg negenduizend doden. Nu dreigt de ziekte opnieuw een groot aantal levens te eisen. Een deel van de inderhaast gebouwde choleraklinieken ligt door orkaan Matthew in puin.

'God geeft en God neemt', zegt Sanite Moïse berustend. 'De mensheid kan veel ellende aanrichten, maar zoiets als dit nooit.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden