Bijna 90 procent van Nederlanders is gelukkig, gezondheid belangrijke factor

Van de Nederlandse volwassenen zegt 88 procent gelukkig te zijn. Dat percentage is al stabiel sinds 2013, toen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 'geluksgevoel' jaarlijks begon te meten. Een kleine 3 procent van de Nederlandse volwassenen is 'zeer ongelukkig', de overige 9 procent voelt zich gelukkig noch ongelukkig.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat concludeert het CBS op basis van een enquête onder 7.500 Nederlanders ouder dan 18 jaar, die is gehouden op verschillende momenten in 2016. In die enquête wordt de vraag gesteld om op een schaal van 1 (zeer ongelukkig) tot 10 (volledig gelukkig) aan te geven in welke mate de ondervraagde zich een gelukkig mens acht. De personen met een score van 7 tot en met 10 zijn volgens het CBS 'gelukkig', die met een score tot en met 4 zijn ongelukkig. De groep ertussen is geen van beide.

Iemands gezondheid bepaalt sterk de mate van geluk. Van de ondervraagden met een slechte gezondheid noemt 58 procent zichzelf gelukkig, tegen 94 procent van de gezonde geïnterviewden. Ook een vaste relatie is bepalend voor de mate van geluk. Van de Nederlandse volwassenen met een partner voelt 92 procent zich gelukkig, van de singles is dat 79 procent. De singles scoren wel veel beter dan degenen die ontevreden zijn over hun relatie: omgerekend zijn 150 duizend Nederlanders ontevreden tot zeer ontevreden over hun relatie. Daarvan geeft slechts 65 procent aan toch gelukkig te zijn.

Van de ondervraagde weduwen en weduwnaars ervaart 75 procent een geluksgevoel. Dat is lager dan bij gescheiden mensen, van wie 82 procent gelukkig zegt te zijn. Gescheiden mensen die een nieuwe partner hebben gevonden zijn op hun buurt weer gelukkiger dan gescheiden alleenstaanden. Van degenen die een huishouden vormen met een partner, al dan niet met kinderen, noemt ruim negen van de tien ondervraagden zich gelukkig. Dat percentage is lager bij mensen die alleen wonen (79 procent) en alleenstaande ouders (77 procent).

Onderverdeeld naar provincie zijn Friezen het gelukkigst (90,9 van de volwassenen), en Zuid-Hollanders het minst gelukkig (84,6 procent). Gezondheid is de grootste verklaring voor dat verschil. Friezen zijn, met ruim 80 procent, de gezondste Nederlanders. In Zuid-Holland is dat aantal het laagst, met vooral in Den Haag een score van 72,5 procent.

Mensen genieten in Maastricht van een bijzonder zonnige dag, 15 februari 2017 Beeld anp
Mensen genieten in Maastricht van een bijzonder zonnige dag, 15 februari 2017Beeld anp

Uit het CBS-onderzoek blijkt dat gezondheid, relaties en werk in grotere mate bepalend zijn voor een geluksgevoel dan geld en inkomen - ook mensen met een laag inkomen zijn vaak heel gelukkig als gezondheid en relatie goed zijn.

De geluksmeting van het CBS is een onderdeel van het onderzoek Sociale Samenhang en Welzijn 2016, dat naar verwachting dit voorjaar verschijnt. Daarin wordt een breder welzijn onder volwassen Nederlanders onderzocht, waarbij bijvoorbeeld ook vrijwilligerswerk aan de orde komt, hoe Nederlanders over elkaar denken en de angst voor terreur.

Het CBS presenteert de gelukscijfers vandaag, omdat het de Internationale Dag van het Geluk is, die jaarlijks wereldwijd op 20 maart wordt gevierd. Deze 'International Day of Happiness' is in 2012 ingesteld door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Doel is bevordering van het besef dat geluk een streven van de aangesloten naties moet zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden