NieuwsEconomische crisis

Bijna 70 bedrijven failliet in eerste week april, eerste coronasteun overgemaakt

Tussen 30 maart en met 3 april zijn 69 bedrijven en instellingen failliet verklaard door de rechtbank, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 25 bedrijven meer dan een week eerder.

David van Meggelen
Gesloten winkels in de Kalverstraat.   Beeld ANP
Gesloten winkels in de Kalverstraat.Beeld ANP

Van alle bedrijfstakken had de horeca het grootste aantal faillissementen. Dat is niet verrassend: de branche is door de coronacrisis bijna helemaal stilgevallen. In week 14 gingen er vijftien horecazaken op de fles. Dat is veruit het hoogste aantal faillissementen in één week week tot nu toe in 2020. In de eerste dertien weken van dit jaar werden er gemiddeld ruim drie horecabedrijven per week failliet verklaard.

Om te voorkomen dat bedrijven tijdens de coronacrisis massaal omvallen of op grote schaal personeel ontslaan, riep het kabinet de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) in het leven. Alle bedrijven die te maken krijgen met omzetvermindering van minstens 20 procent maken aanspraak op deze regeling.

Sinds maandag is het NOW-loket geopend bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en hebben ruim 67 duizend werkgevers hun aanvraag ingediend. Bedrijven die de NOW aanvragen bij het UWV krijgen een voorschot van 80 procent uitgekeerd in drie termijnen. Na controle achteraf ontvangen ze de laatste 20 procent.

Donderdag maakte het UWV aan de eerste negenduizend werkgevers de eerste termijn van het voorschot over. Het gaat om 230 miljoen euro, gemiddeld ruim 25 duizend euro per werkgever. In totaal kunnen deze negenduizend werkgevers uiteindelijk rekenen op 700 miljoen.

Volgens Fred Paling, bestuursvoorzitter van het UWV, zijn de eerste betalingen sneller gegaan dan gedacht. ‘Daar ben ik heel blij mee, want dat is cruciaal in deze regeling. Werkgevers moeten snel geld hebben, zodat ze salarissen kunnen doorbetalen en banen voor hun personeel behouden blijven.’

Schrijft Minister Koolmees van Sociale Zaken een blanco cheque uit?
Wouter Koolmees moet in ijltempo miljardenverslindende noodgrepen toepassen om massaontslagen te voorkomen en noodlijdende zzp’ers te helpen. Fraude ligt op de loer. ‘Als je dat doet, zou ik me toch eens heel hard achter de oren krabben.’ Lees hier het interview.

Waar haalt Nederland al die steunmiljarden vandaan?
Met een ongekend steunpakket ter waarde van 10 tot 20 miljard euro hoopt het kabinet de economie de komende maanden door de coronacrisis te sleuren. En als dat niet genoeg is, kan Nederland volgens minister Hoekstra van Financiën probleemloos 90 miljard euro bijlenen. Waar komt dat geld vandaan?

Zorgverzekeraars compenseren tandartsen en fysio’s die in de problemen komen
Tandartsen, fysiotherapeuten, psychologen en andere zorgverleners die financiële problemen hebben door de coronacrisis, kunnen een regeling treffen bij zorgverzekeraars. Dit heeft Zorgverzekeraars Nederland bekendgemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden