NieuwsOnlusten VS

Bijna 40 steden VS stellen avondklok in; tankwagen rijdt in op menigte

In zo’n 40 Amerikaanse steden is zondag een avondklok ingesteld. Dat laat CNN weten. De maatregel is een reactie op de hevige rellen van de afgelopen dagen, nadat de 46-jarige George Floyd bijna een week geleden door politiegeweld om het leven kwam. Het gaat onder andere om Los Angeles, Miami, Atlanta, Chicago, Minneapolis, Philadelphia, Dallas en Seattle.

Redactie
Een truck rijdt in op duizenden demonstranten in Minneapolis. Beeld REUTERS
Een truck rijdt in op duizenden demonstranten in Minneapolis.Beeld REUTERS

In Minneapolis leek een vreedzame demonstratie bruut te worden verstoord toen een tankwagen inreed op de menigte. De snelweg was juist afgezet voor het protest. Hoe de truck toch de brug op wist te rijden is onbekend. Op beelden is te zien dat de menigte zich snel uit de voeten maakt als de tankwagen hard komt aanrijden. Uiteindelijk stopt het voertuig en wordt het omsingeld door de betogers. Als door een wonder raakte niemand gewond. De chauffeur, die door de demonstranten uit de cabine werd getrokken, moest wel met lichte verwondingen naar het ziekenhuis. Hij werd gearresteerd door de politie.

In Minneapolis reed een tankwagen in op de demonstranten. Beeld AP
In Minneapolis reed een tankwagen in op de demonstranten.Beeld AP

Nationale Garde

In nog eens 15 steden is de Nationale Garde opgeroepen om de orde te handhaven. Zo’n 5.000 troepen zijn daarvoor al ingezet, terwijl er nog eens 2.000 klaarstaan om assistentie te verlenen. In de staten Georgia, Texas en Virginia is de noodtoestand uitgeroepen.

In het in Georgia gelegen Atlanta werden zondag twee agenten ontslagen vanwege het gebruik van buitensporig geweld tijdens de rellen van het afgelopen weekeinde, zo heeft burgemeester Keisha Lance Bottoms tijdens een persconferentie laten weten. Het ontslag volgde na de verspreiding van een video op social media, die viraal was gegaan. Op de beelden is te zien dat een duo hardhandig uit een auto wordt gesleept. Volgens Bottoms zijn de agenten te ver gegaan.

‘Ik zag een zeer verontrustende video van twee jonge studenten die gisteravond in het centrum van Atlanta waren. Onze agenten maken erg lange dagen, ​​onder een zeer hoge druk. Maar het gebruik van geweld is nooit acceptabel’, aldus Bottoms. In totaal waren er vijf agenten bij de arrestatie betrokken, maar drie mogen hun werk blijven uitvoeren. De twee studenten zijn inmiddels weer vrijgelaten.

Demonstranten zondag in Atlanta Beeld Getty Images
Demonstranten zondag in AtlantaBeeld Getty Images

Protest bij Witte Huis

Ook bij het Witte Huis in Washington werd zondag voor de tweede dag op rij geprotesteerd. De demonstranten zochten een aantal keer de confrontatie met de veiligheidsdiensten. Er ontstonden opstootjes en er werd met plastic flessen gegooid. ‘Geen vrede zonder gerechtigheid’, werd er gescandeerd door de betogers.

Volgens CNN, in het bezit van een e-mail, worden stafleden van het Witte Huis verzocht hun toegangspassen te verbergen totdat zij bij een geheime ingang zijn. Tevens wordt erop aangedrongen zoveel mogelijk thuis te werken. Trump had zaterdag via Twitter al gewaarschuwd dat betogers die de hekken van het Witte Huis zouden doorbreken zware straffen zouden krijgen. Ook in Washington geldt van zondagavond 23.00 tot maandagochtend 06.00 uur (lokale tijd) een avondklok.

Vrijdag werd de sfeer dusdanig grimmig dat Trump uit voorzorg naar de ondergrondse bunker van het Witte Huis werd gebracht. Dat meldt The New York Times op basis van een anonieme bron. De bunker is in het verleden gebruikt tijdens terroristische aanslagen. Hoewel regeringsfunctionarissen zeggen dat Trump nooit in gevaar is geweest, zit volgens de krant de schrik bij Trump en zijn familie er goed in.

Op diverse plaatsen in Washington zouden branden zijn gesticht, onder meer in de historische kerk van Sint Jan, niet ver van het Witte Huis. De Sint Jan wordt ‘de kerk van de presidenten’ genoemd omdat vrijwel elke Amerikaanse president er sinds de opening in 1816 een dienst heeft bijgewoond. Volgens het bestuur van de kerk kon het historische interieur grotendeels worden gered.

Een auto wordt vernield in de buurt van het Witte Huis in Washington. Beeld AP
Een auto wordt vernield in de buurt van het Witte Huis in Washington.Beeld AP

Voor de rechter

De agent die tijdens de fatale arrestatie van George Floyd minutenlang met zijn knie op de keel van de zwarte Amerikaan zat, moet maandag voor de rechter verschijnen. CNN meldt dat Derek Chauvin om 13.00 uur (20.00 uur Nederlandse tijd) in de rechtbank wordt verwacht.

De politiechef van Minneapolis noemde de arrestatie een ‘schending van de menselijkheid’. ‘Ik zou tegen de familie Floyd willen zeggen dat ik verschrikkelijk meeleef met hun verlies. Als ik iets kon doen om meneer Floyd weer tot leven te brengen zou ik dat doen’, zei hij.

Lees ook:

Al dagen is de stad Minneapolis het toneel van demonstraties, brandstichting en plundering. De aanleiding: de dood van een zwarte man, de 46-jarige George Floyd, door politiegeweld. Weer eentje.

In Minneapolis gingen dit weekend niet alleen tientallen winkels in vlammen op, maar ook de politieke droom van de Democratische burgemeester Jacob Frey.

De protesten tegen politiegeweld in de Verenigde Staten na de dood van de 46-jarige George Floyd, worden steeds grimmiger.

Correspondent Michael Persson liep op straat in Minneapolis, waar de onrust begon nadat verdachte George Floyd om het leven kwam bij een arrestatie door een agent die een knie in zijn nek legde. ‘Er heerst hier een ongekende mate van wetteloosheid.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden