Nieuws

Bijna 4 miljoen vaccinaties in Nederland, relatief meer dan in Duitsland en Frankrijk

Het aantal coronavaccinaties in Nederland is, mede door een nieuwe rekenmethode, in één klap van 3,2 miljoen naar 3,9 miljoen gestegen. Nederland passeert hiermee, omgerekend naar inwonertal, Duitsland en Frankrijk.

Ouderen vanaf 60 jaar worden gevaccineerd met AstraZeneca tegen het coronavirus, door verpleegkundigen in in een huisartsenpraktijk in Voorschoten. Beeld ANP
Ouderen vanaf 60 jaar worden gevaccineerd met AstraZeneca tegen het coronavirus, door verpleegkundigen in in een huisartsenpraktijk in Voorschoten.Beeld ANP

Door achterstanden in de registratie en onduidelijkheid door de prikpauze van AstraZeneca bleven de officiële cijfers een week lang ver achter bij de werkelijkheid, terwijl GGD’s en huisartsen nog wel prikken bleven toedienen. Vandaag zijn deze ontbrekende cijfers toegevoegd. Daarnaast is, door een nieuwe rekenmethode, het aantal prikken in langdurige zorginstellingen en door huisartsen met terugwerkende kracht bijgesteld.

Het kabinet lag de afgelopen weken onder vuur vanwege het trage vaccineren en de meanderende vaccinatiestrategie. Er werden prikpauzes genomen, toch weer andere groepen kregen voorrang, er was onduidelijkheid over wat de Gezondheidsraad nou precies adviseerde en Nederland bleef ver achter bij de rest van de EU. Nu blijkt het trage tempo vooral door administratieve problemen te komen. ‘De afgelopen week hebben we 630 duizend vaccins gezet, volgende week gaan we naar 750 duizend per week. Met 3,9 miljoen prikken lopen we in de pas met Europa’, zei minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie.

Het aantal gezette prikken op het coronadashboard was sinds zaterdag niet meer bijgewerkt. Bij de 700 duizend toegediende doses die vandaag zijn gemeld, zitten dus ook de prikken van zondag en maandag. Deze aanpassing zorgt al voor een flinke sprong in het totaal. AstraZeneca-prikken werden sinds 3 april al niet meer meegeteld. Door de prikpauze voor 60-minners was het onduidelijk hoeveel AstraZeneca nog werd toegediend. Na nieuwe berekeningen meldt het RIVM dat in de afgelopen periode zo’n 400 duizend 60-plussers zijn ingeënt met dit vaccin.

Veel minder verspilling dan voorspeld

Alleen de vaccinaties bij de GGD worden echt geteld. Bij ziekenhuizen, zorginstellingen en huisartsen wordt het aantal prikken geschat op basis van de geleverde vaccins. Tot vandaag gingen het RIVM en het ministerie van VWS uit van een verspilling van 5 procent. Nu meldt het RIVM dat in werkelijkheid maar zo’n 1 procent van de geleverde doses niet geprikt kan worden. Alle eerdere berekeningen zijn daarom ook opgehoogd.

De geplande 499.362 prikken voor de week van 5 tot en met 11 april zijn hiermee ruim gehaald. Met deze ophoging bungelt Nederland niet meer onderaan de EU-vaccinatieranglijst. Het totaal aantal toegediende doses is nu, omgerekend naar inwonertal, zelfs iets hoger dan dat in Duitsland en Frankrijk.

Als alleen wordt gekeken naar de afgelopen week lijkt Nederland zelfs de op twee na snelste in de EU, na Hongarije en Malta. Dat is dan weer een te rooskleurig beeld. Door met terugwerkende kracht de cijfers bij te stellen, lijkt het tempo van deze week een stuk hoger dan het is.

Vaccinatiegraad per leeftijdsgroep onnauwkeurig

De vaccinatiegraad per leeftijdsgroep kan sinds vorige week niet meer voldoende nauwkeurig benaderd worden, bevestigt een woordvoerder van het RIVM. ‘De onzekerheidsmarges worden te groot, we willen geen onjuiste informatie verschaffen.’

Gevaccineerden kunnen weigeren om informatie beschikbaar te stellen voor de onderzoekers, dat bemoeilijkt het tellen ook. Op termijn verwacht het instituut weer meer te kunnen zeggen de vaccinatiegraad per leeftijdsgroep. Ook wordt dan bekendgemaakt hoe de vaccinatiegraad per regio is. Wanneer deze informatie beschikbaar wordt, is nog niet bekend. Hoeveel personen een tweede prik hebben gekregen, is ook onduidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden