Bijna 4.000 meldingen voor Europese zwarte lijst van artsen

De eerste ervaringen met de Europese zwarte lijst van artsen die in eigen land niet meer mogen werken zijn veelbelovend. Dit zei minister Edith Schippers van Volksgezondheid dinsdag tijdens een conferentie met vertegenwoordigers van de Europese Unie.

Redactie
De zwarte lijst moet voorkomen dat artsen die in eigen land hun beroep niet mogen uitvoeren, gewoon kunnen doorwerken in een ander EU-land. Beeld anp
De zwarte lijst moet voorkomen dat artsen die in eigen land hun beroep niet mogen uitvoeren, gewoon kunnen doorwerken in een ander EU-land.Beeld anp

Sinds de introductie van de zwarte lijst in januari zijn ongeveer 3750 meldingen binnengekomen over zorgverleners die hun beroep of delen daarvan in een EU-land niet meer mogen uitvoeren. Negen daarvan stonden ingeschreven bij het BIG-register in Nederland. Bij hen werd het buitenlandse oordeel overgenomen.

Nederland maakte zelf dertien meldingen over artsen, tandartsen of andere zorgverleners die hier hun werk niet meer mogen doen. De overige meldingen kwamen uit 12 van de 27 andere EU-lidstaten. Dinsdag zullen de EU-landen hun ervaringen uitwisselen en evalueren.

Tevreden

Minister Schippers, iniatiefnemer van de zwarte lijst, is tevreden met de eerste resultaten van het samenwerkingsverband. 'Het is een mooie eerste stap op Europees niveau waarmee we patiënten beschermen tegen zorgverleners die niet goed functioneren', liet ze in een persbericht weten.

Alle lidstaten van de Europese Unie zijn verplicht om mee te werken aan de zwarte lijst. Zij mogen zelf bepalen wat de gevolgen zijn bij een buitenlands beroepsverbod of -beperking. In Nederland worden de maatregelen overgenomen, tenzij Nederlandse autoriteiten in hetzelfde geval tot een andere beslissing waren gekomen.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid Beeld anp
Minister Edith Schippers van VolksgezondheidBeeld anp

Lees ook:

Neurooloog Ernst Jansen Steur stelde jarenlang verkeerde diagnoses. Nadat zijn beroepsverbod in Nederland ging hij aan het werk in Duitsland.

Maagchirurg Reijnen was in Duitsland en Nederland omstreden. Toch werkt hij in Duitsland weer als chirurg.

De lijst moet voorkomen dat artsen die in eigen land hun beroep niet mogen uitvoeren, gewoon kunnen doorwerken in een ander EU-land. De discussie hierover laaide op na ophef over neuroloog Ernst Jansen Steur. Van 1998 tot 2004 stelde hij bij zijn patiënten moedwillig verkeerde diagnoses. Nadat Steur in Nederland een beroepsverbod kreeg, ging hij aan het werk in Duitsland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden