Bijna 17 duizend banen weg bij Siemens

Vakbonden verrast over aard en omvang ingrepen...

Van onze correspondent Sander van Walsum

BERLIJN Bij het Duitse elektronicaconcern Siemens zullen de komende jaren bijna 17 duizend arbeidsplaatsen verdwijnen, waaronder ruim vijfduizend in Duitsland. Met deze ingrijpende reorganisatie hoopt bestuursvoorzitter Peter Löscher (50) te bereiken dat het bedrijf slagvaardiger kan reageren op marktontwikkelingen.

Over de schaal van de sanering werd al enige tijd gespeculeerd. De vakbonden toonden zich echter verrast over aard en omvang van de door Löscher aangekondigde ingrepen.

Bij de industriepoot van Siemens zullen wereldwijd 6.350 banen verdwijnen, bij Energie en Medische Technologie respectievelijk 3.950 en 2.800. Het constructiebedrijf SIMS, een dochteronderneming van Siemens met 1.200 werknemers, zal worden verkocht.

In Duitsland zullen vooral de vestigingen in Erlangen, München, Neurenberg en Berlijn worden getroffen. Bij het 161 jaar oude bedrijf werken 430 duizend mensen, van wie 130 duizend in Duitsland. Siemens opereert in 190 landen. De omzet bedroeg vorig jaar 72,4 miljard euro (tegen 87,3 miljard in 2006).

Volgens de vakbond IG Metall en de ondernemingsraden wordt de sanering niet door de omzet, laat staan door de omvang van de orderportefeuille gerechtvaardigd. ‘De maatregelen stroken niet met de toestand van het bedrijf zoals de werknemers die waarnemen’, zegt een lid van de ondernemingsraad van Medische Technologie. ‘Hier heersen bitterheid en frustratie.’ Dit sentiment wordt gevoed door de omstandigheid dat de hogere echelons in het bedrijf enigszins worden ontzien.

Volgens de concernleiding is de weelde van Siemens bedrieglijk. De stijgende productiekosten en de conjunctuur maken, aldus Löscher, een kostenbesparing van ten minste 10 procent op korte termijn noodzakelijk. Hij heeft overleg met de werknemers toegezegd over de manier waarop dit doel ‘op een sociaal zo pijnloos mogelijke wijze’ kan worden gerealiseerd. Hij hoopt gedwongen ontslagen te kunnen voorkomen.

De aangekondigde afslanking van Siemens volgt op een reeks sombere berichten over andere Duitse ondernemingen. Wasmiddelenconcern Henkel stelde maandag de verdwijning van duizend arbeidsplaatsen in het vooruitzicht. BMW moet fors in de productiekosten snijden, de Nokia-vestiging in Bochum is gesloten.

Deskundigen probeerden de vrees weg te nemen dat deze ontwikkelingen de voorbode vormen van een omslag op de arbeidsmarkt. Volgens Eugen Spitznagel van het economisch onderzoeksinstituut IAB zijn de expanderende bedrijven in Duitsland talrijker dan de krimpende ondernemingen. Hij verwacht dat de daling van de werkloosheid zal aanhouden – zij het in een enigszins vertraagd tempo.

De Keulse econoom Holger Schäfer meent dat het banenverlies bij de grote ondernemingen zal worden gecompenseerd door de aanhoudende groei van het midden- en kleinbedrijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden