Bijna 100 doden bij aanval moskee en tankstation Nigeria

Na maanden van relatieve rust is het noorden van Nigeria afgelopen weekend opgeschrikt door een serie aanslagen door de islamitische terreurgroep Boko Haram. Minstens 94 mensen kwamen om en 90 mensen raakten gewond bij de aanslagen in en rond Maiduguri, de hoofdstad van de staat Borno waar Boko Haram in 2002 werd opgericht.

Slachtoffers van een zelfmoordaanslag worden behandeld in een ziekenhuis in Maiduguri. 34 mensen werden gedood tijdens een golf van zelfmoordaanslagen in Noord-Oost Nigeria, 16 Oktober 16, 2015. Beeld anp

Nog geen week geleden verklaarde de nieuwe Nigeriaanse president Muhammadu Buhari tegenover de BBC dat het Nigeriaanse leger Boko Haram praktisch heeft verslagen. 'Ik denk dat we, technisch gezien, de oorlog hebben gewonnen', zo zei hij. Buhari heeft na zijn aantreden in mei het leger de opdracht gegeven de terreurgroep voor het einde van dit jaar uit te schakelen.

Met de nieuwe aanslagen lijkt Boko Haram het ongelijk van Buhari te hebben aangetoond. De eerste aanslag vond vrijdag op Eerste Kerstdag plaats, waarbij veertien inwoners van het dorpje Kimba werden geëxecuteerd en het dorp werd platgebrand. Zondagavond bestormden zelfmoordterroristen en extremisten met schouderraketten Maiduguri vanaf diverse plaatsen.

Het dodental wordt geschat op dertig, minstens negentig mensen liggen in het ziekenhuis. In het aangrenzende dorpje Dawari rende een vrouw een plein op en riep 'Boko Haram' voordat ze zichzelf opblies, zo vertelde een ooggetuige aan persbureau AP. Het Nigeriaanse leger heeft verklaard dertien zelfmoordterroristen te hebben 'uitgeschakeld'.

Het is nog onduidelijk wie er achter de aanslag zit. In het gebied in het noorden van Nigeria is terreurbeweging Boko Haram actief.

Lees ook: 'Meer dan miljoen kinderen Nigeria niet naar school door Boko Haram'

De angst voor de islamitische terreurgroep Boko Haram heeft grote gevolgen voor het onderwijs in Nigeria en omliggende landen. Meer dan een miljoen kinderen gaan door het aanhoudende geweld niet langer naar school.

' Aanslagen gevolg van lokale onvrede'

Maandag blies een vrouw zichzelf op bij een moskee in Maiduguri, waarbij nog eens twintig doden en dertien gewonden zouden zijn gevallen. In de stad Madagali, 150 kilometer verderop, pleegden twee vrouwen een zelfmoordaanslag op een drukke markt, waarbij dertig mensen omkwamen.

'Boko Haram is niet uitgeschakeld, zo laat de serie van aanslagen van afgelopen dagen zien', zegt Afrikakenner John Campbell van de Amerikaanse denktank Council of Foreign Relations vanuit New York. 'Boko Haram heeft wellicht terreinwinst ingeleverd, maar probeert zijn doel nu via een andere weg te bereiken. Met voortdurende terreuraanslagen kun je stelselmatig het gezag ondermijnen en een staat laten imploderen. Dan kun je alsnog je kalifaat stichten.'

Volgens Campbell is er verder te weinig bekend over de organisatiestructuur van Boko Haram om te speculeren over hun strategie. 'Het lijkt aannemelijker dat deze aanslagen het gevolg zijn van lokale onvrede en woede dan dat er sprake is van een gecoördineerde actie als reactie op de uitspraken van de president.'

Boko Haram is volgens Campbell eerder een zeer versnipperde beweging dan een strakke organisatie. Ook de claim dat ze gelieerd is aan Islamitische Staat kan niet hard worden gemaakt. Campbell hoopt dat de nieuwe regering van Buhari een einde maakt aan de sociale en economische achterstand in het noorden die ten grondslag ligt aan het islamitisch fundamentalisme in die regio. 'De politieke wil is er eindelijk, maar je hebt dat niet binnen een jaar voor elkaar.'

Boko Haram werd in 2009 door het Nigeriaanse leger tijdelijk uitgeschakeld met de dood van leider Mohammed Yusuf en zevenhonderd andere strijders. Een jaar later keerde de terreurbeweging radicaler en gewelddadiger terug. Sindsdien zijn circa twintigduizend mensen vermoord en naar schatting twee miljoen mensen op de vlucht geslagen. Bijna een kwart miljoen kinderen in het noordoosten van Nigeria gaan niet meer naar school vanwege de terreurangst, zo bleek vorige week uit een rapport van Unicef.

Lees ook: President Nigeria: 'Boko Haram is bijna verslagen'

Het Nigeriaanse leger heeft terreurgroep Boko Haram in Nigeria bijna volledig verslagen. Dat heeft president Muhammadu Buhari gezegd tegen de BBC. 'Ik denk dat we, technisch gezien, de oorlog hebben gewonnen.'

Inwoners van Maiduguri juichen voor Nigeriaanse soldaten, nadat het leger Boko Haram heeft verslagen in Maiduguri, 17 September 2014. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden