CIJFERS BIJ HET NIEUWS

Bijna 1 miljoen prikken in een week, besmettingscijfers dalen

De belangrijkste coronacijfers van dinsdag: het vaccineren in Nederland gaat steeds sneller, en er zijn veel minder besmettingen gemeld. Dat laatste komt ook deels door minder testen in de meivakantie en technische problemen bij de GGD, maar de trend is gunstig.

Een Janssen-vaccin gezet in het HMC Westeinde. Beeld ANP
Een Janssen-vaccin gezet in het HMC Westeinde.Beeld ANP

Bijna 1 miljoen prikken in een week, ruim 70 procent 65-plussers kreeg eerste prik

Met 986.405 prikken in een week tijd, net iets meer dan gepland, zet de versnelling van het vaccineren door. Tot en met zondag zijn 7,4 miljoen coronavaccins toegediend, ruim 5,6 miljoen inwoners kregen een eerste prik en zo’n 1,8 miljoen mensen zijn volledig ingeënt.

Van alle thuiswonende 65-plussers heeft ruim 70 procent een eerste prik gehad. Dit blijkt uit cijfers over de vaccinatiegraad per leeftijdsgroep, die het RIVM sinds deze week weer publiceert. Door registratieproblemen was deze informatie tijdelijk niet beschikbaar. Nog steeds zijn de gegevens niet compleet, het gaat alleen om prikken die zijn gezet door de GGD’s. De werkelijke vaccinatiegraad is hoger, ook andere zorgverleners vaccineren. Voor de leeftijdsgroep 60-64 kan het percentage gevaccineerden nog niet berekend worden door het RIVM, zij worden voornamelijk door huisartsen gevaccineerd. De meeste 75-plussers zijn volledig gevaccineerd, bij de jongere leeftijdsgroepen liggen deze percentages nog een stuk lager.

Minder besmettingen gemeld, ook bij jongeren, maar wel veel minder testen

In alle leeftijdsgroepen daalt het aantal gemelde besmettingen, ook bij jongeren. De afgelopen week meldde het RIVM 35 duizend coronabesmettingen, 25 procent minder dan in de voorafgaande week. Vanwege een storing in de GGD-systemen is dit mogelijk een onderschatting van het aantal positieve testen. De afgelopen week zijn 23 procent minder mensen getest dan de week daarvoor, zo’n 273 duizend. Vooral jongeren tot 18 jaar zijn minder vaak getest. De afname van het aantal testen komt waarschijnlijk vooral door de meivakantie, maar volgens het RIVM kan ook het gebruik van zelftesten een rol spelen. Het deel van de testen dat positief is, blijft na enkele weken van stijging redelijk stabiel en is nu 12,2 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden