Bijna 1.500 langdurig vermisten in Nederland

Nederland telt 1497 mensen die langdurig vermist zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Beke in opdracht van Politie en Wetenschap. Met het rapport heeft de politie voor het eerst een duidelijk beeld van de omvang en de aard van langdurig - langer dan een jaar - vermisten.

In januari takelden de politie en brandweer een auto uit het water van de Nederrijn bij het Gelderse Huissen. De wagen was van een man uit Doornenburg die al zestien jaar werd vermist. Beeld anp
In januari takelden de politie en brandweer een auto uit het water van de Nederrijn bij het Gelderse Huissen. De wagen was van een man uit Doornenburg die al zestien jaar werd vermist.Beeld anp

Jaarlijks komen er volgens de onderzoekers ongeveer honderd vermisten bij. Het gaat om personen die in Nederland vermist zijn geraakt of Nederlanders die zoek raakten in het buitenland. Volgens onderzoeker Ilse van Leiden is het rapport van groot belang omdat oude vermissingszaken nu weer in beeld komen door de politie. 'Als iemand niet op het netvlies staat, wordt er ook nooit gezocht.'

De onderzoekers onderzochten in totaal 18.484 dossiers in de periode 1929-2013 in vijf verschillende databases. Het televisieprogramma VERMIST had de meeste zaken geregistreerd; bijna 11 duizend. Veel meldingen konden worden weggestreept omdat ze al waren opgelost of dubbel waren geadministreerd.

Vermisten in het buitenland

De Internationale Commissie voor Vermiste Personen (ICMP) verhuist dit jaar naar Den Haag. 'We weten niet hoeveel mensen verdwijnen, we hebben geen idee', zegt directeur-generaal Kathryne Bomberger in een interview. 'Colombia telt 65 duizend vermisten. Niemand heeft cijfers over het aantal migranten dat vermist raakt.'

Nahil Shahwan zoekt al 35 jaar naar haar man, die tijdens de burgeroorlog in Libanon vermist raakte. Drie decennia lang ging ze ieder jaar naar Syrië om haar man te zoeken. 'Ik wil weten wat er met hem is gebeurd', zegt ze zachtjes. 'Ik heb geen lichaam, dus ik hoop dat hij nog leeft.'

Minderjarige asielzoekers

Opvallend is dat de ruim de helft van de langdurig vermisten niet in Nederland is geboren. Zo gaat het in bijna een kwart van de gevallen om asielzoekers. Veel van hen zijn minderjarige asielzoekers (AMA's) die tussen 2000 en 2005 Nederland binnenkwamen. 'Nederland werd in die periode door veel AMA's gebruikt als transitieland. Maar je kan een misdrijf niet uitvlakken, ze kunnen ook het slachtoffer zijn van mensenhandel', aldus onderzoeker Ilse van Leiden van bureau Beke.

Met de lijst is ook meer bekend geworden over de aard van de langdurige vermissingen. Zo concluderen de onderzoekers dat het in 10 procent van de gevallen gaat om mensen die zijn zoekgeraakt tijdens een reis. Andere categorieën zijn weglopers (6 procent) en oorlogsvermisten (3,3 procent). In slechts 51 gevallen (3,4 procent) is het aannemelijk dat het om een misdrijf gaat. In 639 van de 1497 vermissingszaken is er geen enkele aanwijzing wat er gebeurd zou kunnen zijn.

Van de vermisten die vermoedelijk ontvoerd zijn, is de overgrote meerderheid minderjarig (89,8 procent). Bijna altijd gaat het om kinderen die door een van de ouders zijn meegenomen naar een ander land.

Langdurig vermisten

In Nederland raken jaarlijks ongeveer 40 duizend mensen vermist. Bij bijna de helft gaat het om patiënten die weglopen uit een zorginstelling. Bijna alle vermissingen worden binnen een paar dagen opgehelderd. Is iemand na een jaar nog steeds vermist, dan spreken we over langdurig vermisten.

Ruim de helft van de langdurig vermisten is tussen de één en tien jaar uit beeld. Dit betreft de vermissingszaken die na de eeuwwisseling spelen.

De lijst moet helpen bij het oplossen van de langdurige vermissingszaken. Dat heeft de politie bekendgemaakt. 'Stap voor stap willen we die zaken opnieuw gaan bekijken. Soms zijn er nog aanknopingspunten voor nieuw onderzoek. Zoals de plek waar iemand het laatst verbleef of het laatst werd gezien', aldus Ruud Bik, plaatsvervangend korpschef bij de politie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden