Bijlmoord was wreed oorlogsprotest

Om 'als wreker van het kwaad een daad te stellen’ wilde Carlos H. een militair vermoorden. In plaats daarvan doodde hij met zijn bijl een 22-jarige student.

Van onze verslaggever Peter de Graaf

Carlos H. (42), geboren in Michigan, is communist. Hij kritiseert het kapitalisme en imperialisme, en het beleid van president Bush. Sinds 2002 verblijft hij in Nederland, in Amsterdam en Groningen. Hij verdient de kost met vertaalwerk.

Hij is verontwaardigd dat Bush Irak en Afghanistan is binnengevallen. Hij is ook tegen de NAVO en de steun die Nederland geeft aan de VS. De kleine Amerikaan besluit ‘als wreker van het kwaad een daad te stellen’.

Hij denkt aan een aanslag op een Apache-helikopter. Na een selectie van doelen kiest hij voor een aanslag op de kazerne van de commando’s in Roosendaal. Eind augustus 2007 koopt hij een bijl in een ijzerwinkel in Groningen.

Een week later reist hij per trein naar Roosendaal, waar hij op donderdag 6 september een kamer neemt in hotel Merks, vlakbij het station. In zijn rugzak heeft hij de bijl gestopt, en een mes. Hij koopt een plattegrond van Roosendaal en omcirkelt daarop het station en de kazerne van de commando’s.

Gefrustreerd
Vrijdag 7 september gaat hij naar de kazerne. Hij ziet een groep commando’s vertrekken. Zij gaan oefenen in de bossen bij Rucphen. Carlos H. volgt de commando’s en observeert hen. Hij brengt de nacht door in het bos in de buurt van het oefenterrein. Hij wil zaterdag 8 september toeslaan.

De volgende morgen blijken de commando’s echter verdwenen. Hij gaat terug naar de kazerne, maar treft daar ook geen commando’s meer aan. Waarschijnlijk op weekendverlof, concludeert hij. Gefrustreerd dat zijn plan is doorkruist, keert hij terug naar het centrum van Roosendaal. Misschien treft hij nog enkele commando’s die de trein nemen.

Bij de drankenwinkel van Mitra ziet hij twee militairen. Maar dat zijn grote jongens, die kan hij met zijn kleine postuur niet aan, redeneert hij. Bij de taxistandplaats bij het station ziet hij nog een commando. Hij besluit tot de aanval over te gaan.

Maar hij beseft dat hij de sterke man alleen bij verrassing kan doden. Daarom trekt hij eerst zijn T-shirt uit en wikkelt daar de bijl in. Na deze voorbereidingen blijkt de militair echter al vertrokken. Nog gefrustreerder loopt hij het station binnen.

Later vertelt hij tegen de politie dat hij een plan A, B en C had. Plan A is de aanslag op een militair, plan B de aanslag op een politieman. Plan C is de aanslag op een jonge mannelijke burger, om daarmee te voorkomen dat hij militaire dienst zou kunnen vervullen.

Nu of nooit
In het station van Roosendaal ziet hij een jongeman lopen. Het is de 22-jarige student lichamelijke oefening Thijs, die op weg is naar huis en net een frietje heeft gekocht. Thijs loopt de trap af naar de perrons 3 en 4, en gaat zitten op een bankje middenin de wachtruimte.

Carlos H. volgt hem en gaat eveneens de wachtruimte binnen. Hij gaat achter Thijs staan, die een beetje gebogen zit en de Amerikaan al friet etend nauwelijks opmerkt. Carlos H. aarzelt enkele malen. Hij haalt de bijl, met het T-shirt er nog omheen, uit de rugzak, doet hem terug, haalt hem er weer uit.

Dan besluit hij: het is nu of nooit. Carlos H. haalt uit met de bijl, die Thijs vol op het achterhoofd treft. Uit het sectierapport blijkt dat de eerste slag waarschijnlijk al fataal is. Daarna hakt Carlos H. nog vijf maal met zijn bijl in op de schedel van het slachtoffer, die opzij zakt en op de grond valt.

Daarna loopt de Amerikaan naar het glas van de wachtruimte en gebaart naar enkele ontzette omstanders op het perron dat ze 112 moeten bellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden