Bijlmerramp voor 16e keer herdacht

AMSTERDAM (ANP) - Circa tweehonderd mensen hebben zaterdagavond in Amsterdam de Bijlmerramp herdacht. Precies zestien jaar geleden stortte een El Al-Boeing neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Bijlmermeer. Daarbij kwamen 43 mensen om het leven.

Voor het eerst was bij de herdenking de Nederlandse regering niet vertegenwoordigd. De organisatie wilde een minder formele en kleinschaliger bijeenkomst dan in eerdere jaren.

Nabestaanden, buurtbewoners, genodigden, hulpverleners en andere belangstellenden kwamen aan het einde van de middag samen bij het Groeiend Monument, 'de boom die alles zag'. Rond half zeven hielden de aanwezigen een minuut stilte, waarna nabestaanden en onder meer vertegenwoordigers van de gemeente Amsterdam een krans legden bij het herdenkingsmonument.

Stilzetten

De Amsterdamse wethouder Freek Ossel (Diversiteit) hield een korte toespraak. Hij zei zaterdag opnieuw stil te staan bij de 'vreselijke ramp'. ,,We herdenken vandaag, maar eigenlijk elke dag. Alle klokken stilzetten kan niet, ook al wil je dat nog zo graag. Je moet door. Vandaag herdenken we dat verdriet.''

Bij de herdenking stonden de aanwezigen ook stil bij de vorige maand overleden Willem Seymor, 'pa Sem'. Seymor werd bekend al de 'held van de Bijlmer', omdat hij tijdens de ramp een 10-jarig jongetje uit een brandende flat redde. Hij wordt binnenkort geëerd met een borstbeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden