nieuwsvliegramp Iran

Bijleveld: toestel waarschijnlijk neergehaald door Iran

In navolging van de Canadese premier Trudeau vermoedt ook het Nederlandse kabinet dat de Oekraïense Boeing 737-800 die woensdag neerstortte bij Iran, is neergehaald met een Iraanse luchtdoelraket.

Raoul du Pré
Ank Bijleveld, minister van Defensie, staat de pers te woord bij aankomst op het Binnenhof.  Beeld ANP - Remko de Waal
Ank Bijleveld, minister van Defensie, staat de pers te woord bij aankomst op het Binnenhof.Beeld ANP - Remko de Waal

Minister Bijleveld van Defensie noemde die optie vrijdag na afloop van de ministerraad ‘zeer waarschijnlijk'. Zij baseert zich op informatie van de militaire inlichtingendienst MIVD.

Eerder hebben functionarissen van de Amerikaanse veiligheidsdiensten en een hoge militair bij het Pentagon al tegenover het Amerikaanse tijdschrift Newsweek verklaard dat het toestel door een raket is geraakt, vermoedelijk per ongeluk. Iran ontkent dat ten stelligste, maar Bijleveld zegt toch duidelijke signalen te krijgen. ‘De MIVD beschikt ook over eigenstandige informatie dat het waarschijnlijk is dat dit een luchtafweerraket is geweest.’

Minister Blok van Buitenlandse Zaken sloot zich vanuit Brussel, waar hij bijeen is voor een spoedvergadering met zijn EU-collega's van Buitenlandse Zaken, aan bij die waarneming. Hij noemde het tegenover een ANP-verslaggever ‘plausibel dat de Iraanse luchtafweer heeft geschoten’.

Blok vindt het hoopgevend dat Iran na eerdere weigeringen nu bereid lijkt om Canada – waar veel van de omgekomen inzittenden vandaan komen – nu toch bij het onderzoek naar de toedracht te betrekken. De Canadese premier Trudeau heeft daarover inmiddels contact gehad met premier Rutte, om hem te vragen naar de Nederlandse ervaringen rond de afwikkeling van de crash van vlucht MH17 in juli 2014. ‘Het is logisch dat wij de contacten in de eerste plaats met Canada delen', aldus Blok.

Bij de ramp kwamen alle 176 inzittenden om het leven.

Over de oorzaak van de vliegramp met een Oekraïens toestel in Iran, waarbij alle 176 inzittenden om het leven kwamen, bestaat nog veel onduidelijkheid. Wat weten we wel tot nu toe? Een overzicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden