Bijker spreekt met Wilting als biechtvader

De EO-talkshow doet het lekker. Sinds Andries Knevel met Het Elfde Uur naar Nederland 1 is verhuisd, is het aantal kijkers van zijn show verdubbeld....

In Bijker interviewt Dirk-Jan Bijker de voormalig politiewoordvoerder Klaas Wilting, die in december stopte met zijn baan. Drie kwartier duurt het gesprek waarin Wilting vertelt dat hij eigenlijk boer had willen worden, dat hij vroeger appels gestolen heeft, en dat hij er 'lustig op los sloeg' toen hij jong was.

Dirk-Jan Bijker zit erbij als een iets te vriendelijke biechtvader. Glimlachend knikt hij Wilting toe - begrijpende blik in de ogen. Hij stelt vragen als: 'Praat je veel met je vrouw?' of 'Hoe kwam je erbij om bij de politie te gaan?' en hij laat hem rustig voortbabbelen over zijn vrolijke jeugd in Drenthe, en over zijn verhuizing naar Amsterdam.

Terwijl er toch stof genoeg is als je praat met de man die twintig jaar lang voorlichter was bij het grootste politiekorps van Nederland en over wie iedereen in medialand wel een mening heeft; zijn televisiegeilheid, de IRT-affaire, de dood van Hans Kok waarmee hij werd geïdentificeerd als het gezicht van de politie.

Het is dat Wilting zélf wat zaken uit zijn verleden opdiept. Zo vertelt hij dat hij vaak bedreigd is, en dat zijn kinderen ooit onder politie-escorte naar de universiteit en naar hun werk moesten, omdat ze mogelijk ontvoerd konden worden. En dat zijn vijftienjarige dochter ooit een einde maakte aan vervelende dreigtelefoontjes door twintig minuten met de beller te praten over democratie.

Verder vertelt hij dat hij gevraagd is voor tv-programma's en ook stipt hij heel kort de IRT-affaire aan, waarin hij samen met Vrakking, Nordholt en Van Riessen heeft 'geknokt' voor de zaak. Vrienden lieten hem in de steek. Sommigen van hen, zegt Wilting, 'waren ineens weg. Ze stonden op een afstand en ze keken: welke kant valt de gulden op.'

Maar nooit word het gevaarlijk voor Wilting. Dat komt ook omdat Bijker zich van tevoren nauwelijks in de voormalige woordvoerder lijkt te hebben verdiept. Nergens komt hij met een verrassende vraag op de proppen. Geen enkele keer legt hij hem een gebeurtenis voor waar hij liever niet op de televisie over had willen praten.

Bijker heeft één voordeel: Klaas Wilting praat altijd maar door.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden