Bijgestelde omzetverwachting jaagt beleggers ASML schrik aan

ASML is woensdag onderuitgegaan op de beurs na tegenvallende kwartaalcijfers. In de eerste uren na opening van de handel verloor de koers meer dan 6 procent van zijn waarde.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER VAN AMMELROOY

AMSTERDAM - Even daarvoor had ASML de resultaten over de eerste drie maanden bekendgemaakt en de verwachtingen voor het tweede kwartaal. De onthulling dat de omzet van de chipmachinemaker tot juli iets lager zal uitvallen dan eerder was geraamd joeg beleggers de gordijnen in.

Bij de presentatie van de jaarcijfers in januari was ASML nog uitgegaan van een omzet voor de eerste zes maanden van 3 miljard euro, exclusief de opbrengsten uit de levering van de nieuwste generatie chipmachines. Nu voorzien de Veldhovenaren eenzelfde omzet, maar inclusief deze EUV-systemen (extreem ultraviolet) die gemakkelijk voor zo'n 70 miljoen euro per stuk de deur uitgaan.

Volgens bestuursvoorzitter Peter Wennink is er geen reden tot zorg. Het bedrijf ligt op koers met de verwachte levering van acht EUV-machines dit jaar. Dat de omzetverwachting iets lager uitvalt, komt door aarzelingen bij de chipfabrikanten, aldus Wennink. Zij moeten langer nadenken over wat voor soort machines ze in de toekomst nodig denken te hebben.

De belangrijkste klanten van ASML, zoals Intel in de Verenigde Staten en Samsung in Zuid-Korea, moeten reageren op de veranderingen in de computersector. De vraag naar conventionele pc's loopt al jaren terug, terwijl de vraag naar smartphones en tablets de laatste vier jaar is geëxplodeerd.

Van de wafer steppers die ASML in het eerste kwartaal aan zijn afnemers leverde, is 67 procent ingezet voor de fabricage van geheugenchips. Die zitten bijvoorbeeld in mobiele telefoons, waarin ze worden gebruikt voor de verwerking van gegevens en in SSD-schijven waar ze dienen voor de opslag van computerbestanden. Met 38 procent van de orders zijn de Zuid-Koreanen de grootste klanten van ASML.

Intel, Samsung en het Taiwanese chipbedrijf TSMC hebben in 2012 als 'strategische aandeelhouders' gezamenlijk miljarden gestoken in de ontwikkeling van EUV en toekomstige technologieën door ASML. Vorig jaar waren er berichten dat de drie onderling overhoop lagen over de koers die hun Veldhovense hofleverancier zou moeten varen. ASML viert dit jaar zijn 30-jarig bestaan.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden