NIEUWSNIEUWE MAATREGELEN

Bijeenkomsten tot 1 juni verboden, burgemeesters mogen handhaven met ‘forse boetes’

Het kabinet scherpt de bestaande maatregelen tegen het coronavirus verder aan. Zo worden alle evenementen tot 1 juni afgeblazen en kunnen gemeenten boetes opleggen. Dat werd bekend tijdens een persconferentie na afloop van een crisisberaad.

Remco Meijer
Premier Mark Rutte tijdens de persconferentie. Beeld ANP
Premier Mark Rutte tijdens de persconferentie.Beeld ANP

Het kabinet-Rutte heeft maandagavond de voorlaatste stap gezet naar een volledige lockdown. Nederlanders mogen uitsluitend nog alleen of met kinderen naar buiten gaan, kappers en nagelstudio’s moeten dicht en supermarkten gaan ‘een scherp deurbeleid’ voeren, dat door de politie wordt gehandhaafd.

Vier ministers uit het kabinet maakten de aanscherpingen maandagavond bekend tijdens een persconferentie waaruit vooral schrik bleek. Premier Rutte zei met zichtbare woede zich geërgerd te hebben aan beelden in het weekend van met name jongeren (‘een paar gladiolen’) die onverschilligheid toonden en relativeerden: ‘Ach, ik ben niet zo bezorgd.’

Rutte prees het gros van de Nederlanders, dat zich aan de afspraken houdt. ‘Maar helaas, het geldt nog niet voor iedereen. Er zijn zelfs ‘schijt aan corona-feestjes’. Asociaal, dat moet stoppen.’ Hij noemde de nieuwe maatregelen ‘een intelligente lockdown’.

Burgemeesters krijgen met een noodverordening de mogelijkheid stranden, boulevards en campings te sluiten. Samenkomsten, ook thuis, moeten beperkt blijven tot maximaal drie bezoekers die minstens anderhalve meter afstand houden. Dat geldt tot 1 juni, waarmee het kabinet onverhoeds een geheel nieuwe peildatum in de openbaarheid bracht. ‘Ik realiseer me dat dat hard zal aankomen’, zei minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), ‘maar we moeten onszelf op dit punt disciplineren: op locaties en in het openbaar vervoer.’

De politie gaat op de aangescherpte maatregelen handhaven en kan forse boetes uitdelen (van 400 euro voor particulieren tot 4.000 euro voor bedrijven) voor wie de regels op groepsvorming en afstand houden overtreedt. Als de nieuwe maatregelen leiden tot rijen bij de supermarkt of andere winkels, moeten mensen ook buiten afstand houden. De dodenherdenking op 4 mei gaat vermoedelijk wel door, alle activiteiten rond 75 jaar bevrijding op 5 mei niet.

De voorschriften voor thuisquarantaine worden bovendien verscherpt, zei minister De Jonge (Volksgezondheid), ‘om de gezondheidszorg in de benen te houden. Het virus verspreidt zichzelf niet, mensen doen dat.’ Als een van de gezinsleden koorts heeft, blijft vanaf nu het hele gezin thuis. Ruim voor de tot nu toe genoemde datum van 6 april zal het kabinet duidelijk maken hoe lang Nederland nog in belangrijke mate op slot blijft, met name ook voor horeca en onderwijs.

De nieuwe besluiten kwamen na overleg van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb). Daarvan is Rutte voorzitter. De andere deelnemers zijn de vicepremiers De Jonge, Koolmees en Schouten, minister Grapperhaus, de vandaag beëdigde nieuwe minister voor Medische Zorg, Van Rijn, en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Zondag al zei Grapperhaus in Een Vandaag het ‘beschamend en helemaal verkeerd’ te hebben gevonden dat mensen in het achterliggende weekend, met name zaterdag, massaal naar park en kust waren getrokken. ‘Hou je aan de instructies. Ga echt zo min mogelijk je huis uit.’ Gemeenten als Noordwijk en Zandvoort sloten zondag parkeerplaatsen af en plaatsten waarschuwingsborden langs toegangswegen: ‘Blijf weg’.

Ook burgemeesters waarschuwden zondag. In Buitenhof deed burgemeester Halsema van Amsterdam een beroep op de eigen verantwoordelijkheid om afstand te houden en drukke plekken te mijden. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb zei zondagavond in Nieuwsuur dat een contactverbod wat hem betrof ‘in beeld kwam’, om ‘onzorgvuldig en ongedisciplineerd gedrag’ tegen te gaan. ‘De premier heeft gesproken, de koning heeft gesproken, de burgemeesters spreken. Doe het jezelf niet aan, doe het de samenleving niet aan. Blijf thuis.’

Eerder maandag maakten de 600 kappersvestigingen van Kappersunited uit eigen beweging al bekend hun zaken te sluiten. Dat was volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM niet nodig, maar het werd volgens de kappersorganisatie steeds moeilijker klanten gerust te stellen over de voorgeschreven anderhalve meter afstand. De brancheorganisatie van supermarkten CBL kondigde aan dat vakkenvullers speciale hesjes gaan dragen met de tekst ‘Hou voldoende afstand’.

Opmerkelijk is dat de Nationale Politie zondagavond in Op1, bij monde van commandant Max Daniel, nog zei dat de politie niet bezig was met mensen te corrigeren en dat een samenscholingsverbod ‘ingewikkeld om te handhaven’ zou zijn. De Tweede Kamer debatteert donderdag opnieuw met het kabinet over de bestrijding van het coronavirus.

Nog even op een rijtje: de belangrijkste nieuwe maatregelen die het kabinet vanavond aankondigde

-Alle bijeenkomsten zijn tot 1 juni verboden. Er geldt geen ondergrens meer van honderd personen;

-Burgemeesters mogen met noodverordening sneller optreden en locaties sluiten;

-Politie mag ingrijpen als groepen van drie of meer personen geen 1,5 meter afstand houden;

-Er kunnen boetes worden opgelegd aan mensen die zich niet houden aan de maatregel en aanwijzingen. Die kunnen variëren van 400 tot 4.000 euro;

-De quarantaineregel wordt aangescherpt: als een gezinslid koorts heeft, blijft iedereen thuis;

-Kappers, schoonheidsspecialisten en nagelstylisten moeten hun zaak tot 6 april sluiten;

-Voor scholen en horeca blijft de situatie hetzelfde: die blijven in ieder geval tot 6 april dicht.

Lees verder: de drie belangrijkste maatregelen lichten we uit.

Geen koningsdag, forse boetes en strengere handhaving

Het kabinet kondigde maandagavond tal van nieuwe maatregelen aan. We lichten er de drie belangrijkste uit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden