Bijbrengen van feitenkennis is wél van deze tijd

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 10 februari.

Ijsvogel op een tak. Beeld anp

Brief van de dag

Daarom leren we

In de huidige discussie over onderwijsvernieuwing zijn er mensen (bijvoorbeeld Maurice de Hond-adepten) die menen dat het bijbrengen van feitenkennis niet meer van deze tijd is.

Ik las een mooie column van Caspar Janssen (+) (O&D, 9 februari), waarin ik een prachtige metafoor ontdekte als argument voor het tegendeel: '... Nee, natuur in ons land, dat stelde allemaal niets voor. Het veranderde toen ik, aan de hand van vrienden die wel iets wisten, vinken, groenlingen, putters, geelgorzen en spechten leerde herkennen. En later ook rietgorzen en blauwborstjes en nog veel meer. Kennis vergaren, het systeem doorgronden, een ijsvogel verwachten langs een beekje en, verdomd, hem ook zien. Er ontstonden verhalen, verbanden, kleur, tekst. Inmiddels weet ik dat ik de natuur niet de schuld kan geven van mijn desinteresse en onwetendheid.'

Jos Schoots, Nijmegen

Help homo's

Ik maak mij druk over mensonterende toestanden die zich afspelen in onze azc's (+): lhbt-asielzoekers die door andere asielzoekers weggepest worden zonder dat ze ergens heen kunnen ('Ze zeiden: we moeten je doden', Ten eerste, 9 februari). Met name de reactie van onze regeringspartijen is in mijn ogen onder de maat.

Men zegt dat het de omgekeerde wereld is als we lhbt-asielzoekers apart van anderen opvangen. Is dat zo? In onze maatschappij hebben we blijf-van-mijn-lijfhuizen waar niet de stalkers worden opgevangen, maar de door hen bedreigde vrouwen en hun kinderen, ondergedoken en los van familie en vrienden: lhbt-asielzoekers apart opvangen is dus exact zoals onze maatschappij werkt. We bedoelen het wel goed maar daarmee ís het allemaal nog lang niet goed geregeld in de werkelijkheid van alledag.

Ik eis van onze politiek snel een praktische oplossing voor problemen die zo schrijnend zijn als waar lhbt-asielzoekers nu mee geconfronteerd worden. Voor prinzipienreiterei kopen we niets, het is een schaamlap voor nietsdoen.

Rik van der Velden, Eindhoven

Mijn bruine ogen

In de V van 9 februari staat de rubriek 'Dit ben ik'. Ik lees die altijd erg graag. Het is leuk, ontwapenend en vaak ontroerend (+). Nu kregen we een kijkje in de slaapkamer van de 8-jarige Arezou:

'Wat is je grootste droom?' (Arezou wil naar de Efteling.)

'Hoeveel zakgeld krijg je?' (Ze krijgt 5 euro, maar alleen als ze lief is geweest.)

'Wat vind je het leukst aan jezelf?'

Ik moest erg lachen om het antwoord: 'Mijn bruine ogen, die wilde ik altijd al hebben, en mijn lange wimpers.'

Grappig: soms wordt een wens werkelijkheid, maar hier is de werkelijkheid een wens geworden.

Ida Sluiskes, Aalten

Mohammed-cartoons

Menig politicus kan wat opsteken van de wijsheid van een voormalig bokser, van Arnold Vanderlyde (V, 9 februari). Wat een mooie reactie geeft hij (+) op de vraag naar de Mohammed-cartoons: 'De kracht van een democratie is dat je alles mag zeggen, maar het hoeft niet. Dat is opvoeding.' Deze twee zinnetjes zouden verplicht ingelijst en opgehangen moeten worden in alle fractiekamers in Den Haag en Kamervoorzitter Arib zou ze steeds moeten uitspreken bij een overschrijding van een fatsoensnorm door een van onze volksvertegenwoordigers. Met nadruk op zinnetje twee.

F.M. van het Hoofd, Arnhem

Ik wil niet verkassen

Stijn Dunk schrijft nogal badinerend over scheefhuren (U, 6 februari). Zijn huur is inmiddels opgehoogd tot 400 euro en dat vindt hij nog steeds goedkoop. Dat kan ik mij voorstellen, maar met zijn inkomen van 47 duizend euro is hij pas een échte scheefhuurder.

Ik ben ook een scheefhuurder en mijn huur is opgehoogd naar 780 euro en ik ben niet tevreden. Mijn jaarinkomen benadert dat van Stijn Dunk niet, maar mijn spaargeld brengt mij wel net boven de inkomensgrens die mij tot boosdoener maakt die uit mijn huis gejaagd moet worden. Ik bewoon mijn huurhuis al 47 jaar en de huur is gestegen van 245 gulden (zo'n 115 euro) naar het huidige bedrag. Je zou kunnen zeggen dat ik dit hele huis zelf heb afbetaald. Helemaal zelfstandig, zonder iets vergelijkbaars als hypotheekrenteaftrek.

Door omstandigheden was ik lange tijd niet in staat een huis te kopen, later wilde ik dit niet meer. Ik heb sindsdien hard gespaard voor de toekomst, want ik wil in dit huis graag oud worden. Ik ben inmiddels een eind in de tachtig, wil niet meer verkassen en ben gehecht aan mijn huurhuis en omgeving waar ook veel leeftijdgenoten wonen die elkaar zo nodig bijstaan en mantelzorg verlenen.

Ik ben dus wél heel blij dat de Woonbond probeert mijn belangen te behartigen.

Chiel de Bruijn, Utrecht

Fantastisch, ons carnaval

Ook dit jaar heeft de krant weer zijn best gedaan om een negatief beeld neer te zetten van carnaval. De redactie stuurde Marcel van den Bergh met zijn camera naar Oeteldonk (Uitgelicht, 8 februari).

Hij dacht een goed beeld van het feest in Oeteldonk (Den Bosch) neer te zetten door zijn lens te richten op het nachtleven op het station waar carnavalvierende 'Hollanders' op weg zijn naar huis, op een incident met de politie en door een grote foto te plaatsen van een dronken man in een berg rommel.

Wat jammer dat een krant die ook veel gelezen wordt in het zuiden, er weer niet in slaagt een positief beeld neer te zetten van dit grandioze feest. We nodigen Marcel van den Bergh dan ook van harte uit om volgend jaar met ons mee te trekken door Oeteldonk, zodat wij hem het echte Oeteldonkse carnaval kunnen laten zien. Zo komt volgend jaar in onze krant een móóie carnavalsreportage.

Verolique en Leontien Jacobse, Den Bosch

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden