Bijbels zwart is uit, leve de Groene Bijbel

Tradioneel zwart is op z'n retour.

Erik van den Berg
null Beeld
Beeld

Zwart is de kleur van rouw, van de zondeval en van de Satan die zich afkeert van het Licht. Het is de kleur van de doodbidder, de dominee en de Bijbel. In het Oude en het Nieuwe Testament staat het woord voor inkeer en verschrikking ('de zon werd zwart als een haren zak', Openbaringen 6:12). Het Engels kent zelfs de uitdrukking 'starless and bible-black', gemunt door Dylan Thomas.

Maar het bijbelse zwart is op z'n retour. Het begon in 2014 met de Bijbel in Gewone Taal. Die stak niet in een traditionele zwarte kaft, maar in fris rood, blauw en geel. De eerste tweehonderdduizend exemplaren waren in een oogwenk verkocht.

Hoge verwachtingen heeft het Nederlands Bijbelgenootschap ook van de Groene Bijbel, een nieuwe doelgroepbijbel waarin 1.684 Bijbelteksten 'over natuur en duurzaamheid' in groene inkt zijn gedrukt, aangevuld met natuurfoto's, citaten en interviews met groene denkers als Marianne Thieme en Carla Dik.

Sneu: de Bijbel blijkt níét gedrukt op uit oude bijbels gerecycled papier, zoals wel is verkondigd. Uitgeverij Royal Jongbloed biechtte op dat tegen de afspraken in gewoon papier is gebruikt (wie zich bekocht voelt, krijgt zijn geld terug, belooft Jongbloed).

Het doet niets af aan de kracht van het coverontwerp, waarin Bart Rouwhorst van Studio Ron van Roon een fraaie visuele vondst verwerkte: in de lege ruimte tussen de groene i en j doemt een kruisvorm op.

Een trouvaille die Rouwhorst toeschrijft aan het gebruikte font: de Nobel, een Nederlands letterontwerp uit de jaren twintig met kloeke vierkante punten. 'Met ronde punten op de i en j was dat kruis niet mogelijk geweest.'

Groene Bijbel, ontwerp Bart Rouwhorst/ Studio Ron van Roon, Royal Jongbloed; €44,95.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden