Bijbel met honderden over de toonbank

De verkoop van de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) is pas woensdag na de officiële presentatie om 17.00 uur begonnen, maar sommige boekhandels hadden donderdagochtend al honderden exemplaren verkocht....

Donner in Rotterdam had woensdag een kraam in De Doelen, waar koningin Beatrix het eerste exemplaar van de NBV kreeg uitgereikt. Daar gingen al drie- tot vierhonderd bijbels van de hand. Ook in de winkel slinkt de ingekochte voorraad van 1500 exemplaren snel. Andere boekhandels in het land meldden eveneens dat de bijbelverkoop hard loopt.

'Grandioos', jubelde J. Riemer van Riemer en Walinga over de belangstelling voor de NBV. Zijn winkel bleef woensdag tot middernacht open. 'Het is de hele avond druk geweest.' Ook donderdag en vrijdag blijft de boekhandel tot middernacht open. 'Ik hoop dat ik voldoende bijbels in huis heb', zei Riemer. Hij schatte dat hij er nog 1500 in voorraad heeft.

Ook Scheltema in Amsterdam, De Drukkerij in Middelburg en Van Piere in Eindhoven meldden veel belangstelling voor de diverse edities van de NBV. De christelijke boekhandel De Wegwijzer in Amersfoort is er ook al honderden kwijt en denkt over een paar maanden door de voorraad van 1500 heen te zijn.

Niet overal heerst een zelfde juichstemming. Boekhandel 't Boekendal in Urk had vijf exemplaren van de NBV ingeslagen, in de veronderstelling dat de behoudend protestantse Urkers, verknocht aan de Statenvertaling, er niet warm voor lopen. De vijf bijbels zijn inmiddels wel allemaal de deur uit. 'Er wordt ook wel naar gevraagd, maar meestal door mensen van buiten Urk', aldus een verkoopster. 't Boekendal heeft een nieuwe, bescheiden bestelling geplaatst, maar verwacht geen verkoopsucces. 'Hier op Urk niet.'

Directeur H. Feenstra van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) rekende er woensdag op dat de NBV de bestsellerlijsten zal bestormen. De eerste oplage van ruim 200.000 exemplaren in de verschillende edities is nog voor het einde van het jaar verkocht, verwacht hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden