Bijbel en Koran in Kamer maken plaats voor knoppenpaneel

De Bijbel en de Koran verdwijnen uit de Tweede Kamer. In fysieke vorm althans. De boeken worden, net als de andere naslagwerken op de tafel van de voorzitter van de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg, gedigitaliseerd en op een e-reader gezet. Dat heeft het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer besloten.

Jennie Barbier
De Koran en de Bijbel op de tafel van Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Beeld anp
De Koran en de Bijbel op de tafel van Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.Beeld anp

De boeken moeten plaats maken voor een nieuw knoppenpaneel. Dat meldt de woordvoerder van Van Miltenburg. Dat modernere paneel zal tijdens het kerstreces worden geplaatst. De vernieuwing is een lang gekoesterde wens van Van Miltenburg. Het huidige paneel zou niet meer voldoen aan de eisen van de moderne tijd.

Ook de andere boeken en naslagwerken op de tafel van de voorzitter, zoals de Grondwet en het Reglement van Orde, moeten dan het veld ruimen. De dikke boeken, die nu veel plek innemen, zullen dan nog wel beschikbaar zijn in de compacte vorm van een e-reader.

De Staten Bijbel. Beeld anp
De Staten Bijbel.Beeld anp

SGP: Bijbel moet zichtbaar zijn

De SGP is het niet eens met de verwijdering van de tastbare, papieren Statenbijbel die nu de tafel van de voorzitter siert. 'Wij hechten veel waarde aan de zichtbaarheid van de Bijbel in de Kamer', zegt SGP-woordvoerder Menno de Bruyne. 'De Bijbel heeft een belangrijke rol gespeeld in onze geschiedenis en verdient een prominente plek.'

Dat de Bijbel nog steeds elektronisch kan worden geraadpleegd door de voorzitter vindt de SGP niet voldoende. 'Als je iets zichtbaar wil maken moet het wel van papier zijn. Een boek met titel op de rug, dat zie je, dat roept gevoelens op, dat is tastbaar. In een e-reader kan van alles staan.'

Dikke boeken

De PVV pleit er al langer voor de Koran uit de Tweede Kamer te bannen. Volgens de partij van Geert Wilders hoort het 'gewelddadige, vrouwonvriendelijke en homohatende' heilige boek van de islam er niet thuis. Ironisch genoeg was juist dit voorstel vorig jaar de aanleiding dat het door de PVV zo gehate boek voorlopig in de Kamer moest blijven.

Van Miltenburg wilde sowieso af van al die dikke boeken op haar tafel. Volgens haar was alleen het Reglement van Orde, waarin de vergaderregels staan, van belang om haar taak als voorzitter uit te voeren. De Tweede Kamer kwam toen in opstand: de verwijdering van alle overige boeken, waaronder dus de Koran, zou de indruk wekken dat Van Miltenburg toegaf aan de eisen van de PVV.

null Beeld anp
Beeld anp

Bibliotheek

Naast een gloednieuw knoppenpaneel krijgt Van Miltenburg nu dus ook eindelijk een opgeruimde werkplek. De opruiming van de boeken heeft dan ook echt een praktische grondslag, verzekert haar woordvoerder. De verwijderde boeken zullen een plek krijgen in de interne bibliotheek van de Tweede Kamer, de Dienst Informatievoorziening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden