Bijbanen moesten gat in begroting ex-burgemeester dichten Riem had snel veel geld nodig

Oud-gedeputeerde H. Riem heeft in een hoog tempo goed betaalde nevenfuncties verzameld om een schuld en hypotheeklasten van ruim zes ton te kunnen bekostigen....

Van onze correspondent

DEN BOSCH

In 1992, toen de Rotterdammer burgemeester van Brunssum was geworden, incasseerde Riem ruim twee ton aan inkomsten uit bijbanen in de Limburgse grindwinningsbranche en een adviseursfunctie bij een mergelafgraver. Volgens justitie waren de betalingen steekpenningen die oud-gedeputeerde Riem ertoe moesten aanzetten vertrouwelijke stukken van de provincie Limburg door te spelen aan de bedrijven.

Het hof stond gisteren uitvoerig stil bij de financiële positie van Riem destijds. Riem beaamde dat hij voor dertigduizend gulden rood stond toen hij in 1992 met de bedrijven in zee ging. Zijn burgemeesterssalaris van 66 duizend gulden netto per jaar was ontoereikend. Daarom was hem er alles aan gelegen snel nevenfuncties te bekleden tegen een zo hoog mogelijke vergoeding.

Zijn schuld weerhield Riem er niet van om een dure nieuwe auto en een prijzige burgemeesterswoning in Brunssum aan te schaffen. Het huis kostte hem 455 duizend gulden. Verder lag er nog een hypotheeklast op het gezin Riem van 133 duizend gulden voor een vakantiewoning in Spanje. De vier bijbanen moesten de gaten in de begroting dichten. 'Zonder die nevenfuncties had ik kleiner moeten gaan wonen', zei Riem gisteren.

Het Gelderse grindbedrijf Dekker BV verstrekte Riem in april 1992 een voorschot van 142 duizend gulden. Hij was toen vier maanden burgemeester van Brunssum en net zo lang commissaris bij Dekker. Zestigduizend gulden van dat bedrag was een renteloze lening; de rest was bedoeld als twee vooruitbetaalde jaarsalarissen. Ook de andere firma's maakten tienduizenden guldens vooraf over aan Riem.

Tegenprestatie voor Dekker zou de schenking van zestigduizend kubieke meter zand van de provincie Limburg zijn geweest. Riem zou daartoe als gedeputeerde belast met ontgrondingen eind 1991 opdracht hebben gegeven. Aan de andere bedrijven stuurde Riem geheime provinciestukken. Ook toen hij gedeputeerde-af was, wist Riem beslag te leggen op de documenten uit het provinciehuis.

Het hof hoorde gisteren vier getuigen, maar die verstrekten weinig nieuwe informatie. De zaak wordt op 10 april voortgezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden