Bij zijn geboorte al een ster

Lange tijd wist John F. Kennedy jr. niet wat hij met zijn leven wilde. Acteur worden, jurist, uitgever, of toch in de voetsporen van zijn beroemde vader treden?...

OP zijn derde stal John F. Kennedy jr. de harten van de Amerikanen. Amper beseffend wat er was gebeurd, salueerde hij in 1963 tijdens de begrafenisplechtigheid voor de kist van zijn vermoorde vader, president van de Verenigde Staten.

Na deze tragische gebeurtenis zorgde zijn moeder, Jacqueline Kennedy, ervoor dat John en zijn oudere zus Caroline zo weinig mogelijk last hadden van publiciteit. Het gezin verhuisde naar Manhattan, New York.

In tegenstelling tot vele leden van de Kennedy-familie is John junior niet politiek actief geworden. 'Ik ben opgegroeid met het idee', verklaarde hij in een interview met het tijdschrift Vogue in 1993, 'en ik moet toegeven dat het iets is dat ik vaak heb overwogen. Maar voor je zo'n stap zet moet je wel heel erg zeker weten dat dat is wat je de rest van je leven wilt doen.'

Vaak genoeg is hij benaderd om zich kandidaat te stellen voor een publieke functie. Maar in eerste instantie ging zijn voorliefde uit naar het acteursschap. In zijn studietijd speelde hij verscheidene rolletjes en later maakte hij zelfs zijn professionele debuut in een Iers toneelstuk. Maar van een acteurscarrière is het niet gekomen, omdat z'n moeder er een stokje voor stak.

Na wat rondgezworven te hebben, pakte John in 1985 tot opluchting van zijn moeder opnieuw een studie op. Rechten dit keer, aan de universiteit van New York. Twee maal zakte hij voor z'n examen, iets waarover de roddelbladen zich vermaakten. Maar in 1988 studeerde hij af en begon hij een succesvolle loopbaan als jurist in Manhattan. Als openbare aanklager won hij alle zes zaken die hij behandelde.

John F. jr. had nog meer kwaliteiten. Hij was atletisch en hij hield van allerlei soorten sport: bergbeklimmen, kajakken, raften, frisbeeën, voetballen, fietsen en skaten. Al in 1988 riep het blad People hem uit tot de meest sexy man onder de levenden. Prince Charming, luidde de titel van een biografie geschreven door Wendy Leigh. 'John is geboren als een ster, ook al wilde hij dat zelf niet', zei Leigh.

Tot zijn huwelijk gold hij als de meest begeerde vrijgezel van de Verenigde Staten. Evenals zijn vader had hij affaires met vrouwen uit de glamour-wereld, onder meer een korte met Madonna, een langdurige met Daryl Hannah. In 1996 slaagde John erin in het geheim te trouwen met Carolyn Bessette, een publiciteitsmedewerkster van ontwerper Calvin Klein.

Intussen had hij in z'n beroepsleven een opmerkelijke ommezwaai gemaakt. Z'n juristenbestaan vond hij volgens een oud-collega niet snel genoeg. 'Hij wilde meer actie.' In 1995 lanceerde hij het glossy magazine George, dat als ondertitel heeft 'not just politics as usual'. Het moest een Rolling Stone voor de politiek worden, een blad dat een breed publiek zou aanspreken.

Voor de cover van het eerste nummer poseerde Cindy Crawford als George Washington. De elite haalde zijn neus op voor het blad, maar het wist een oplage van boven de vierhonderdduizend te halen.

Als hoofdredacteur met een beroemde achternaam wist hij exclusieve interviews te maken met onder meer de Cubaanse president Fidel Castro, de bokser Mike Tyson en de voormalige gouverneur van Alabama, George Wallace. In een column wond hij zich op over twee neven, Michael en Joseph Kennedy, die in het openbaar verwikkeld waren in ruzies met hun echtgenotes. Zelf is John F. jr. een van de weinige Kennedy's die niet in een seks- of corruptieschandaal verzeild is geraakt.

John F. jr. wachtte tot na de dood van z'n moeder, die in 1994 aan kanker overleed, om een oude hobby op te pakken. Hij had een passie voor vliegen, maar wist dat zijn moeder zo'n riskante activiteit niet zou waarderen. Al in zijn studietijd had hij vlieglessen genomen. Maar pas in 1998 haalde hij zijn brevet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden