Bij WK krijgen ook de geldschieters een kans

Het WK in Verona is al een week volop aan de gang, maar er staat de komende negen dagen nog veel op het programma....

Een opvallend verschijnsel in beide evenementen zijn de transnationale opstellingen. Het is in dit WK toegestaan om met een partner of teamgenoten van verschillende nationaliteit te spelen. Veel professionele bridgers grijpen deze mogelijkheid aan om met sponsors te spelen; de kachel moet branden. Zo ontstond er zelfs een Zweeds-Amerikaans-Franse combinatie. Een Russisch-Amerikaans team toont aan dat bridge beslist verbroedert.

In het eerste onderdeel van het WK, de mixed, konden de Nederlanders geen vuist maken. Wel bereikten negen paren de finale, met Carla Arnolds-Ton Bakkeren op een verdienstelijke vijftiende plaats. De zege ging naar het Amerikaanse paar Karen McCallum en Matthew Granovetter, uitgever van Bridge Today. Dat McCallum, drie keer eerder wereldkampioen, in Verona van start ging, was lang onzeker. Zij onderging in het afgelopen jaar vijf zware operaties en volbracht met succes chemotherapie. Het gevecht tegen haar ziekte heeft ze gewonnen en als bridger bleek ze weer in vorm. In diagram 1 las ze de kaartverdeling perfect en bekroonde dat met schitterend afspel.

Zie diagram 1

Noord, Granovetter, heeft een typische sans atout hand (vrouwen, boeren, twee rode tienen en zelfs *9 kan als pluspunt worden gezien. Toch was de verhoging naar de manche, tegenover een partner die al had voorgepast, allerminst automatisch. Misschien had hij in het verloop van de mixed-finale wel een rotsvast vertrouwen in het technische kunnen van zijn partner gekregen. Zij beschaamde dit allerminst.

West kwam uit met *2 en de leider, McCallum, zette *10, die zo direct zijn waarde bewees, en had daarmee een entree in de dummy. Uit noord volgde *B, *H en *A gevolgd door klaveren naar *9, inderdaad een belangrijke tussenkaart. Een derde klaveren voor *V in oost die harten doorspeelde. Zuid wist dat de harten vijf-twee zaten en won daarom meteen met *A en incasseerde *10. Op deze vrije klaveren verdwenen uit de drie andere handen een kleine ruiten. Het contract was nu vrijwel zeker gemaakt. Er volgde een spectaculaire ontknoping: *B, *H, *A, *5. Een tweede schoppenslag: *V, *9, *2, *3. Met een kleine schoppen van slag naar *10 in oost. Oost had alleen nog ruiten over en moest afspelen van *HB8. Oost koos voor een *8, zuid zette *V en maakte daarmee de slag. Overgestoken naar *A om de dertiende schoppen als bijzonder kostbare overslag op te rapen. Moedig geboden en koelbloedig afgespeeld voor een verdiende zaaltop.

Waar hij ook speelt, Zia Mahmood is en blijft een artiest. Ook in diagram 2 ging hij weer eens met succes op avontuur.

Zie diagram 2

Het prachtige klein slem in klaveren kwam nooit in beeld. Misschien is de zuidhand met de vier azen en aardige structuur met de twee vierkaarten in * en * te sterk voor een 20-21 SA-opening. Indien zuid de hand zou opwaarderen tot 22-23 was noord wellicht wel tot een slempoging bereid. Nu was, net als op alle andere tafels, 3SA het eindcontract en ging het er alleen om hoeveel overslagen de leider bij elkaar zou schrapen.

West kwam uit met *10, *2, *V voor *A in zuid, Mahmood. Een doorsnee-leider zou *H deblokkeren en daarna de klaveren spelen. Daarna zal west wel de hartenstop bewaren en eindigt de leider met elf slagen. Zo niet de in Pakistan geboren kaartgoochelaar die jaren geleden Amerikaans burger werd. Hij begon direct met het afraffelen van de zes slagen in klaveren.

Zowel oost als west moest vier kaartenafgooien terwijl de leider zich ontdeed van *5, *3 en *B. West zette al snel *B kaal en gooide twee schoppen af; uit oost verdwenen vier kleine harten. De leider speelde *H en nam deze over met *A gevolgd door *V, *10 en *5. Geheel in de war door het verloop van dit spel hield west *VB vast en oost *H4. Zuid speelde *A en maakte *7 als laatste en dertiende slag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden