Bij winst een bonus voor de eer

De top van het bedrijfsleven loopt ermee binnen. Voor gewone werknemers in loondienst is het een aardig extraatje. En ook de voetballers krijgen het....

Gijs Herderscheê

Voor beroepsvoetballers gelden ook bonusregelingen. De CAO biedt een basissalaris. Maar elke club heeft een eigen bonusregeling. Bij winst krijgen de spelers een bedrag, bij gelijkspel soms. Bij het behalen van een titel volgt ook een bonus. Daarnaast zijn er boetesystemen, bijvoorbeeld bij spijbelen van de training.

Alles is erop gericht de speler te prikkelen tot topprestaties. En geld is de ultieme prikkel. De salarissystematiek in de voetballerij is de droom van elke baas.

Ook het Nederlands elftal wordt ‘geprikkeld’ met bonussen. Ooit waren die bedragen publiek. Dat was tijdens de hoogtijdagen van de ruzies rond het Nederlands elftal. In 1974 begon het, nu poogt de KNVB het vooral gezellig te houden.

In 1974 stond, terugkijkend, het profvoetbal nog in de kinderschoenen. Het gros van de voetballers was semi-prof, en baatte naast de voetballerij een sigarenwinkel uit. De eerste goedverdiener, Johan Cruijff, stelde voorwaarden aan deelname aan het nationale team. En sindsdien was het gebruikelijk dat voor een groot toernooi eerst tussen werkgever KNVB en de spelersgroep gebakkeleid werd over salaris en bonusregeling.

Op 15 december 1995 veranderde de voetballerij drastisch met de uitspraak van het Europees Hof in de zaak die de Belgische voetballer Jean-Marie Bosman had aangespannen.

Het Bosman-arrest maakte een eind aan de beperking van het aantal buitenlanders in nationale competities en aan het transfersysteem.

‘De salarissen hebben na het Bosman-arrest een flinke opleving gekend’, constateerde onlangs Rob Jansen, die als Nederlands grootste spelersmanager een goed overzicht moet hebben. ‘Die opleving geldt het hele betaalde voetbal. In de top van de eerste divisie en in de staart van de eredivisie wordt nu gemiddeld 100 duizend euro verdiend. Hetzelfde bedrag werd zes jaar geleden betaald, maar dan in guldens.’

Sindsdien speelt het betalingssysteem van de KNVB bij grote toernooien eigenlijk geen rol meer. Niet dat het nu alleen om de eer gaat, maar voor het nationale elftal wordt de top genodigd die niet meer dagelijks om den brode balt. Dat creëert rust. De KNVB wil niets zeggen over de betaling. ‘Privacy’, heet het. Of iedereen evenveel krijgt, dat valt daar ook onder. Dat er meer uit principe nog wordt betaald, blijkt uit de besteding. Het Nederlands elftal heeft al voetbalvelden gefinancierd in Eindhoven, Rotterdam, Amsterdam en Zeist. De Cruijff Foundation regelt het onderhoud.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden