Bij vijftig kilometer te hard rijden verliest automobilist rijbewijs

De politie moet het rijbewijs afpakken van automobilisten die minstens vijftig kilometer per uur te hard rijden. Die regel staat in het wetsvoorstel ter bestrijding van ernstige snelheidsovertredingen, dat de ministers Jorritsma van Verkeer en Sorgdrager van Justitie dinsdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Naar schatting gaat het om zestienduizend ernstige snelheidsovertredingen per jaar. Het Openbaar Ministerie moet na de vordering bepalen wat de consequenties zijn voor de overtreder. Als er gevaar voor herhaling is, kan het OM het rijbewijs voor langere tijd inhouden.

De politie kan nu ook al rijbewijzen vorderen van mensen die dronken achter het stuur zitten. Als een rijbewijs wordt gevorderd, mag de bestuurder niet verder rijden.

Wie voortdurend in de fout gaat, kan volgens het wetsvoorstel zelfs de rijbevoegdheid worden afgenomen.

Deze aanpak geniet in het kabinet de voorkeur boven het puntenstelsel, een systeem waarin het rijbewijs wordt afgepakt als een aantal strafpunten is verkregen. Deze aanpak is fraudegevoelig.

Het wetsontwerp voor een puntenstelsel was door de vorige ministers Maij van Verkeer en Hirsch Ballin van Justitie opgesteld. In april dit jaar ontraadde de Raad van State het kabinet om het voorstel in te dienen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.