Bij Turkse aardbeving 20 Rotterdammers gedood

Twintig Rotterdammers van Turkse afkomst zijn bij de aardbeving in Turkije omgekomen, onder wie acht kinderen. Van zeven kinderen is nog niet bekend waar ze zijn....

Aanvankelijk waren er na de zomervakantie meer dan tweehonderd kinderen niet op school komen opdagen. 'Maar dat aantal is gelukkig spectaculair gedaald', zei Opstelten. In Rotterdam wonen 40 duizend mensen van Turkse herkomst.

Van de slachtoffers zaten er drie op de basisschool Hildegardis in het Oude Noorden. Het zijn drie zusjes van vijf, tien en elf jaar. Hun ouders, broertje en overgrootmoeder zijn ook bij de aardbeving omgekomen.

De school doet er alles aan om de leerlingen te helpen bij de verwerking van het verlies, zegt adjunct-directeur M. Rombouts. 'We hebben herdenkingstafels gemaakt waarop een kaars staat, en vergrotingen van pasfoto's van de omgekomen kinderen. Leerlingen mochten daar iets bij leggen en hebben dat op grote schaal gedaan.'

De Hildegardisschool telt 350 leerlingen, onder wie vijftig van Turkse afkomst.

Het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders heeft gisteren besloten de Turkse stad Gölcük, die zwaar is getroffen door de aardbeving, te adopteren. 'Alle hulpacties vanuit Rotterdam zullen zich richten op deze stad', aldus burgemeester Opstelten.

Hij wilde nog niet zeggen hoeveel de gemeente voor noodhulp uittrekt. 'Laten we niet op het stadhuis gaan verzinnen wat voor hulp daar nodig is, maar het daar eerst gaan vragen.'

Een gemeentelijke delegatie heeft de afgelopen week Gölcük, een stad met ruim 80 duizend inwoners, bezocht. De besprekingen met de lokale autoriteiten werden evenwel noodgewongen afgebroken toen zich begin deze week een zware naschok voordeed. Volgens het hoofd van de delegatie, G. Smulders, zijn er in Gölcük bij de eerste, grote aardbeving ten minste vijfduizend doden gevallen.

Opstelten zegde toe dat de gemeente Rotterdam expertise zal leveren bij het opzetten van het totaal verwoeste gemeenteapparaat in de Turkse stad. Ook zei de burgemeester dat Rotterdam zonodig zal helpen bij de bouw van een nieuwe school.

Op het Rotterdamse stadhuis is een steunpunt opgericht, dat de afgelopen twee weken tal van Turkse Rotterdammers heeft bijgestaan. Op 29 september wordt er een bijeenkomst in het concert- en congresgebouw De Doelen georganiseerd waarop de aardbeving wordt herdacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden