Bij Trumps bezoek aan Vietnam wordt pas goed duidelijk hoe lijnrecht China en VS tegenover elkaar staan

De Amerikaanse president Trump en de Chinese leider Xi Jinping hebben vrijdag laten zien hoe fors ze van mening verschillen over globalisering en het belang van vrijhandelsverdragen. Xi benadrukte in zijn toespraak voor een conferentie in het Vietnamese Danang dat landen wereldwijd economische openheid moeten omhelzen. Anders dreigen ze de boot te missen, waarschuwde Xi.

President Trump en zijn Chineses collega Xi. Foto AFP

Maar Trump, die donderdag nog op bezoek was in China, was het volledig oneens met zijn Chinese collega.

'Vanaf vandaag zullen wij op een eerlijke en gelijkwaardige basis met elkaar concurreren', aldus de Amerikaanse president op een bijeenkomst van topzakenlieden uit de 21 landen van het samenwerkingsverband van Aziatische landen, APEC.

Trump: 'Wij gaan niet meer toestaan dat er nog langer misbruik wordt gemaakt van de VS. Ik zal Amerika altijd op de eerste plaats zetten.' De president zei een voorkeur te zullen geven aan bilaterale verdragen om de economische banden met andere landen te verstevigen en uit te breiden. Trump trok direct na zijn aantreden de stekker uit de Amerikaanse deelname aan het TPP-verdrag, een vrijhandelsverdrag met Aziatische landen.

Xi kreeg echter luid applaus van zijn regionale collega's toen hij zijn steun uitsprak voor multilaterale verdragen en de snelle totstandkoming van een vrijhandelszone in Azië en de Stille Oceaan-regio om de welvaart in de regio te vergroten.

Open economie

'Wij moeten doorgaan met het koesteren van een open economie waarvan iedereen profiteert', betoogde de Chinese president. 'Openheid leidt tot vooruitgang terwijl je op jezelf blijven richten ervoor zal zorgen dat je achterblijft. Wij, de economieën van deze regio, weten dat maar al te goed vanwege onze eigen ervaringen met het opbouwen van onze landen. Lidstaten moeten meer profiteren van internationale handel en investeringen.'

Trump benadrukte dat de VS onder zijn leiding de komende drie jaar geen enkel groot handelsverdrag meer zullen omarmen. Hij zei bereid te zijn tot het sluiten van bilaterale verdragen met landen in de regio 'op basis van wederzijds respect en voordeel.' Trump: 'Dat is de boodschap die ik vandaag hier wil overbrengen.'

Hij waarschuwde dat de VS niet langer 'de andere kant zullen opkijken' als het gaat om oneerlijke handelspraktijken. Trump heeft met name China tijdens de presidentscampagne ervan beschuldigd zich hieraan schuldig te maken. 'Zij verkrachten ons', riep de miljardair toen talloze keren. Sinds hij president is, slaat Trump echter een verzoenende toon aan richting Xi. Hij prees met name uitvoerig 'de goede verstandhouding' met zijn Chinese collega.

Meer over